„Usvojite zakon, ukinite PDV na kupovinu prvog stana“

„Usvojite zakon, ukinite PDV na kupovinu prvog stana“

Poslanik PDP-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Branislav Borenović poručio je danas na pres konferenciji u Banjaluci da vlast na nivou BiH mora odmah da ukine PDV na kupovinu prve stambene jedinice.

„Pozivam Ministarstvo finansija i trezora BiH da odmah uputi zakon u parlamentarnu proceduru i da ove sedmice izglasamo to i u Predstavničkom domu i u Domu naroda da ga izglasamo jednoglasno jer je to važan prijedlog koji može pomoći mladim ljudima koji nemaju svoju prvu stambenu jedinicu da na taj način imaju olakšavajuću okolnost da ga kupe bez stope PDV-a za 15% ili 17% jeftinije zavisno da li se računa na cijenu ili od cijene”, rekao je Borenović i poručio da kadrovi SNSD-a u zajedničkim institucijama treba da pređu sa demagogije na djela“, rekao je Borenović.

Borenović kaže da je Ekonomski savjet PDP-a to predlagao nekoliko mjeseci i da je inicijativa stara nekoliko godina. Ukoliko postoji politička volja, kaže Borenović, ovo može biti usvojeno po hitnom postupku i postati provodivo i prije izbora.

„Pozivam sve da prestanu sa demagogijom da prestanu sa velikim pričama, da pređu na konkretna rješenja, na konkretna djela, da ove sedmice predlože taj zakon o ukidanju PDV-a na kupovinu prve stambene jedinice da ga usvojimo isti dan u istom obilku i u jednom i u drugom domu i pokažemo da nam je stalo bez obzira na boju partijske knjižice da se određena važna pitanja u ovoj zemlji rješavaju. Radmanović i Špirić mogu to uraditi, imaju skupštinsku većinu, SNSD može bez ikavih problema stura sazvati kolegijume oba doma parlamenta BiH i i da već ove sedmice možemo održati sjednice i svi zajedno, jednoglasno pod lupom javnosti da izglasamo taj prijedlog“, smatra Borenović.

Borenović kaže da su i ranije pokretali inicijative za izmjene stopa PDV-a, kao što je smanjenje poreza na dodatu vrijednost na osnovne životne namirnice, međutim to je blokirano u Domu naroda parlamenta BiH, zbog čega je, kako navodi odgovornost na SNSD-u.

(BN) Foto: BN

CATEGORIES
Share This