Suđenje Dodiku nije suđenje Republici Srpskoj

Suđenje Dodiku nije suđenje Republici Srpskoj

Ocijenio je da u BiH nije postignut neki značajan proces, navodeći da političari moraju raditi u interesu mirnog i sigurnog razvoja i da ne postoji alternativa Evropskoj uniji.

Visoki predstavnik u BiH Kristijan Šmit održao je danas u Sarajevu press konferenciju nakon dvodnevnog sastanka političkih direktora Upravnog odbora Savjeta za primjenu mira koji je održan 5. i 6. decembra 2023. godine.

Šmit je komentarisao izvještaj Evropske komisije o evropskom putu BiH i naglasio da „EU nije neki a la carte meni da svako odatle uzima kako hoće i šta hoće“.

Ocijenio je da u BiH nije postignut neki značajan proces, navodeći da političari moraju raditi u interesu mirnog i sigurnog razvoja i da ne postoji alternativa Evropskoj uniji.

Govoreći o zasjedanju Savjeta za primjenu mira, Šmit je da su razgovarali o BiH u kontekstu drugih država koje su multietničkog karaktera.

„Razmijenili smo neka iskustva iz nekih zemalja kao što je recimo Belgija. Svi su jednaki, nema razlike govorimo li o Srbinu, Hrvatu ili Bošnjaku iz BiH. Oni su samo građani Evropske unije“, naveo je on .

Takođe, navodi Schmidt, vrlo je jasno da bilo ko ko pokuša ugroziti državu BiH unutar ili izvan zemlje, da to predstavlja jasnu opasnost za BiH i njenu budućnost.

„Ali ističem da smo spremni da štitimo BiH i njene građane ukoliko to bude potrebno“, kaže Šmit.

Takođe, navodi da se razgovaralo i o tehničkom integritetu zbornog procesa.

„Znamo da ima puno prijedloga koji već nekoliko godina imamo kao sugestije koje su na stolu i ovaj proces je također bio dio neumskih razgovora, ali zaključci nisu implementirani. Moramo osigurati da se svaki glas broji onako kako je taj glas dat, a ne onako kako bi to drugi željeli. Nastojaćemo da uradimo sa svoje strane šta možemo da bi opštinski izbori bili održani u datom okviru“, naglašava.

Potom je nastavio:

„Pozvali smo sve da rade svoj dio posla i dozvolite mi da kažem da imam utisak da ljudi i građani ove zemlje zaslužuju da imaju fer, poštene i transparentne izbore. Vjerujem da ćemo to razriješiti u narednim sedmicama. Građani imaju pravo da se ove stvari riješe, a ne da čekaju da političari postignu svoje dogovore. Razgovarali smo i o državnoj imovini i da je to bila tema i u drugim zemljama bivše Jugoslavije. BiH je jedan vagon u tom vozu. Mi smo jedini koji još uvijek nemaju rješenje za to pitanje. Mi smo na PIC-u izvijestili o radu naše komisije i dogovorili smo se da svi zajednički trebamo raditi na nivou pralamenta kako bi se ova tema pokrenula s mrtve tačke, a međunarodna zajednica će ponuditi svoju pomoć“.

Šmit je rekao kako Ustavni sud treba braniti i da će oni to i uraditi.

„Naglasio sam ne dirajte Ustavni sud. Ako iko misli da ovu instituciju može napraviti kako njemu odgovara nije u pravu. Ovo je nezavisna institucija. Ako želite da imate sud koji nije uspostavljen do kraja trebate znati da ne možete s takvim sudom u Evropsku uniju. Zato oba entiteta trebaju predložiti svoje kandidate za sudije Ustavnog suda“. rekao je Šmit.

On je komentrisao i suđenje Dodiku i naglasio da to nije „suđenje Republici Srpskoj“.

„Ne, to nije politički proces, to je proces gdje je Dodik na sudu. Ne radi se o srpskom narodu, nije Republika Srpska na sudu, nije BiH na sudu. Radi se o Dodiku i on mora na pristojan način da prihvati da se radi o nepristrasnom pravosuđu i očekujem da ovaj slučaj i prođe tako nezavisno, i ukoliko neko nije kriv treba biti oslobođen od optužbi. Odluka je na sudu. Nemojte uzimati u ozbiljnim sve sto čujete na sudu od odbrane”, poručio je Šmit

(BN/Klix) Foto: Screenshot

CATEGORIES
Share This