Šteta pet miliona iz Vlade dobili 350 hiljada KM

Šteta pet miliona iz Vlade dobili 350 hiljada KM

Da su institucije u Srpskoj radile svoj posao kako treba, ne bi došlo do ekološke katastrofe u Modriči, rekao je načelnik opštinе Jovica Radulović u rubrici “Bez uvijanja” Јutarnjeg programa. Moramo uspostaviti sistem odgovornosti, jer bez toga nećemo riješti, ne samo pitanje Gudronske jame, nego i mnoga druga pitanja koja su goruća u Republici Srpskoj.

Radulović  je podsjetio da je još za vrijeme mandata ministаrке Srebrenke Golić postojao plan kako da se izmjesti Gudronska jama, ali, kako kaže, ostalo je sve mrtvo slovo na papiru vjerovatno zbog toga što u Vladi Srpske nisu mogli da se dogovore ko će to da plati.

Najgore je što su, kaže on, na kraju danak neodgovornosti Vlade Srpske platili građani Modriče svojim zdravljem.

“Najmanji problem je račun za gašenje požara, najgore od svega je što je nivo najkancerogenije materije u centru grada bio 1.800 puta veći od dozvoljenog. Radi se o benzenu. Dovoljno sam rekao”, kaže Radulović.

Maćehinski odnos Vlasti prema Modriči građani su, navodi Radulović, osjetili na svojoj koži i nakon nedavne elementarne nepogode uzrokovane ledom. Iako je procijenjena šteta bila 5 miliona, odlukom Fonda solidarsnosti dobili su samo 350 hiljada maraka.

“Oni moraju izaći pred građane i reći kakva je situacija, da u ovoj državi nema novaca, da ova država ne može da brine o svojim građanima na način na koji treba, ali onda je tu problem i onda prebacuju odgovornost na načelnike odnosno na jedinice lokalne samouprave.”

Pompezno najavljena izgradnje auto-puta Vukosavlje – Modriča – Šamac – Brčko pokazuje svu licemjernost aktuelne vlasti koja ovaj projekat pokrene uvijek pred izbore, kaže Radulović.

“Danas na terenu imamo dvije radne mašine, radnici iz Indije, Nepala i Pakistana koji igraju kriket u slobodno vrijeme. Nadam se da nećemo ponovo čekati neke druge izbore, polaganje novih kamena temeljaca i okupljanja naroda da bi mi ponovo imali neku predstavu za javnost”, kaže Radulović.

 Neko će reći da je stanje u Srpskoj nikad bolje, ali:

“Žive pojedinci. Oni koji su blizu vlasti, blizu institucija i oni naslonjeni na državne budžete i koji rade sa državom i vlašću. Ostatak naroda preživljava i u teškoj je situaciji. Bojim se da ćemo brzo doći u finansijski kolaps i biće teško naći rješenje izlaska iz ove situacije”, kaže Radulović.

Radulović ističe da je opština Modriča, iako bez pomoći Vlade, u protekle četiri godine uložila 13 miliona maraka vlastitih sredstava u brojne kapitalne projekte.

(BN) Foto: BN

CATEGORIES
Share This