Politička trvenja: Svako vuče na svoju stranu

Politička trvenja: Svako vuče na svoju stranu

Godinu dana je do lokalnih izbora u BiH. Izborne reforme ni na vidiku, osim namjere SNSD-a i HDZ-a da smjene aktuelni saziv CIK-a. Da li su tehničke izmjene izbornog procesa taoci političkih trvenja?

Izmjene izbornog zakona u BiH kamen su spoticanja koji je teško preskočiti. Činjenica da je to jedan od ključnih uslova na evropskom putu, čini se da ovima na vlasti I ne znači mnogo. Svako vuče na svoju stranu. A cilj je dobro poznat – ostati što duže u vlasti.

“Tu postoji i drugi dio priče o izbornom zakonu, odnosno kako Hrvati posmatraju izborni zakon. Njih ne zanimaju tehničke promjene koje bi obezbijedile da budu regularni izbori. Njih zanima kako riješiti pitanje izbora hrvatskog člana Predsjedništva BiH. Ja sam ubijeđen da sadašnja vladajuća struktura prije svega SNSD i HDZ nikada neće dići ruku za nešto što bi značilo regularnost izbora jer ovakav zakon njima omogućava da budu na vlasti”, kaže Mladen Bosić, poslanik SDS-a u PD PS BiH .

Za izborne reforme nema volje, ali ima za smjenu aktuelnog saziva CIK-a.

“Vidim da im je to trn u oku i oni će vjerujem ako ovo profunkconiše da će vrlo brzo donijeti odluku o tome da ih smijene ovako ili onako, što znači da će oni u potpunosti preuzeti kontrolu CIK-a. Istu intenciju imaju kad je u pitanju VSTS, pa i Ustavni sud BiH. Oni te organe hoće da pretvore u Domove naroda, ne samo u nacionalnom smislu, već će izabrati ljude koji su samo njima podobni, poslušni, predstavnike njihovih partija što je po meni pogubno za BiH u cjelini”, smatra Zlatko Miletić, delegat ZNG u DN PS BiH.

Dok politike lome koplja, tehničke izmjene izbornog procesa su taoci tih politika. Aktuelan strukura vlasti na nivou BiH u kojoj je i SNSD sigurno neće dići svoje četiri ruke u Domu naroda za izmjene koje se tiču fer i poštenih izbora. To bi značilo da sijeku granu na kojoj sjede.

I politički analitičari smatraju da će vladajuće stranke biti protiv novina, jer poznato je na koji način dolaze do izbornih pobjeda i kako manipulišu izbornim rezultatima.

“Međutim, to je neminovnost, neće moći to da spriječe niti da ucjenjuju. Neće to ići u paketu ili ako bude vjerujem da će i visoki predstavnik se uključiti kao što je to radio i prije prethodnih izbora”, kaže politički ananlitičar Ivana Marić.

Da li će se to primijeniti na narednim izborima ili 2026. ostaje da se vidi. Međutim, političke stranke to neće moći da zaustave ubijeđena je Marićeva.

(BN) Foto: Ilustracija

CATEGORIES
Share This