NES: Šmit suspendovao Ustav kako bi uveo Trojku u vlast

NES: Šmit suspendovao Ustav kako bi uveo Trojku u vlast

Saopštili su kako zastupnici NES-a neće podržati predloženi sastav Vlade Federacije BiH, koji će se već sutra naći u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH.

“Nažalost, visoki predstavnik je praktično suspendovao Ustav Federacije kako bi ispoštovao želje HDZ-a, koji je sebi birao partnere, i uveo Trojku u oktroisanu Vladu. Takođe, osnovni, a čini se i jedini smisao izmjena Ustava Federacije FBiH, koje je nametnuo, a koje bi trebale stupiti na snagu za godinu, očigledno je da se HDZ-u garantira da bude u vlasti nakon svih narednih izbora”, stoji u saopštenju ove stranke.

O predloženom sastavu Vlade Federacije BiH, tvrdi NES, pogaženi su principi koje je ranije iznosila Trojka.

“Drago nam je da su građani konačno dobili potvrdu ko su to trgovci foteljama, te potvrdu da se Trojka vodila isključivo željom da uđe u vlast, a da su im u interesu građana i države Bosne i Hercegovine u drugom planu”, stoji u saopštenju.

U zaključku dodaju kako ‘nikada neće biti servilni prema Miloradu Dodiku i Draganu Čoviću, držat ćemo se svojih principa do kraja i boriti se državu Bosnu i Hercegovinu ako do toga dođe i iz opozicije’.

“Nama je država važnija od svega, posebno fotelja!”, napisali su.

Podsjetimo, prema današnjem popisu za sastav Vlade FBiH, SBiH i NES su izgubili četiri ministarstva, umjesto njih HDZ 1990 dobit će jednog ministra, dok će za ministra policije biti imenovan Ramo Isak koji je izašao iz NES-a.

(N1)

CATEGORIES
Share This