Stručnjaci o pozivu NSRS za Kneževića: Snosit će konsekvence takvog postupka

Stručnjaci o pozivu NSRS za Kneževića: Snosit će konsekvence takvog postupka

Zaključci i usvojene informacije Narodne skupštine Republike Srpske su ozbiljan pritisak na samostalnost i nezavisnost Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, saopšteno je iz ove institucije. Dan nakon usvojenih dokumenata, sudija pozvan da da ostavku – Zlatko Knežević je na bolovanju. Iz Banjaluke ga pozivaju na moral i povlačenje.

Informacija o antiustavnom djelovanju državnog Ustavnog suda, ali i zaključci u kojoj NSRS poziva sudije Ustavnog suda BiH iz RS da podnesu ostavke dok Narodna skupština ne odluči drugačije, usvojeni su većinom glasova poslanika, nakon sedam sati rasprave.

Usvojen je i zaključak sedam stranaka vladajuće većine o tome da stranke iz RS u PSPD BiH pripreme novi zakon o Ustavnom sudu BiH bez stranih sudija.

Nenad Stevandić kaže da nije baba gatara, ali da vjeruje da će Zlatko Knežević ispoštovati skupštinske odluke.

“Lično smatram da je on jedan od moralnijih ljudi i da će poslušati zaključak NSRS, ali nisam gatara…”, rekao je Stevandić.

Narodna skupština ga je birala RS, te stoga, smatra Milorad Dodik može i pozvati sudiju Ustavnog suda BIH da podnese ostavku.

“Ustavni sud BiH pokazao je da nije ustavni, nego je inkvizicijski za Srbe i apsolutno ne zavređuje da sa raspojasanim rušenjem Ustava BiH ima predstavnike Republike Srpske. Ustavni sud BiH, kada se vrati u ustavne okvire, imati predstavnike Srba”, naveo je.

Tri stranca iz Njemačke, Albanije i Švajcarske, uz ratne funkcionere SDA, navodi Dodik- čine većinu i glasaju protiv Republike Srpske. Taj scenario više nećete gledati, poručuje.

Zaključke Narodne skupštine osudio je Ustavni sud BIH, smatra ih pitiskom na rad ove institucije.

Navedeno djelovanje, dodaju utiče na pravnu sigurnost i podrivanje vladavine prava.
Politički analitičari, ali i pravni stručnjaci ne dvojbe -posrijedi nije struka, već politika.

“Skupština RS ne može povući Kneževića sa mjesta sudije. Knežević može biti razriješen, ali ni to ne radi skupština već Ustavni sud. Ako bi Knežević pristao na takav aranžman, koji je prije svega politički, a nije pravno osnovan, on snosi konsekvence takvog postupka”, rekao je za N1 advokat Asim Crnalić.

Isto smo pitali i analitičarku Tanju Topić.

“U slučaju da on to uradi to bi bila potvrda da je on društveno-politički radnik, a ne sudija Ustavnog suda”, odgovorila je.

Pored te, usvojena je po drugi put identična informacija o povlačenju saglasnosti na sporazume o zajedničkim oružanim snagama, pravosuđu i porezima. Uz jednu izmjenu – informaciji je ukinut je rok trajanja.

(N1)

CATEGORIES
Share This