Otvorena biračka mjesta u istočnoj Hercegovini – kašnjenja na jednom mjestu u Ljubinju

Otvorena biračka mjesta u istočnoj Hercegovini – kašnjenja na jednom mjestu u Ljubinju

U opštinama i gradu istočne Hercegovine su jutros u 7 časova otvorena sva biračka mjesta, sa izuzetkom jednog biračkog mjesta u Ljubinju. Ovo su za Direkt potvrdili iz gradske i opštinskih izbornih komisija.

U BiH se danas održavaju lokalni izbori, na kojima građani biraju predstavnike gradskih/opštinskih parlamenata i načelnike/gradonačelnike.

U svim istočnohercegovačkim opštinama, u odnosu na prethodne lokalne izbore, primijetili smo da je manji broj glasača osim u najjužnijem gradu Srpske.

Trebinje

U Trebinju pravo glasa ima 31.823 birača. U odnosu na prošle lokalne izbore, održane 2020. godine, ove godine pravo glasa ima 963 birača više.

Stanovnici Trebinja danas biraju gradonačelnika, ali i predstavnike za novi saziv gradskog parlamenta.

U trci za gradonačelnika su tri kandidata. Ispred koalicije okupljene oko SNSD-a kandidat je Mirko ĆurićLazar Radan je kandidat koalicije okupljene oko Liste za pravdu i red i nezavisni kandidat je Ranko Vučinić.

Bileća

U Bileći pravo glasa ima  9.911 glasača, što je za 335 gasača manje nego na prethodnim lokalnim izborima održanim 2020. godine.

Mještani ove hercegovačke opštine pored novog skupštinskog saziva, načelnika će birati između tri kandidata.

Kandidati za načelnika opštine Bileća su Veselin Vujović, ispred koalicije okupljene oko SDS-a, Mihajlo Vujović, kandidat Srpske radikalne stranke i Miodrag Parežanin, predstavnik koalicije okupljene oko SNSD-a.

Glasanje na svim biračkim mjestima je počelo na vrijeme.

Nevesinje

U Nevesinju pravo glasa ima 11.669 birača, što je tek za četiri birača manje nego na lokalnim izborima održanim 2020. godine.

Za načelničku fotelju i u ovoj opštini se bore tri kandidata – Milenko Avdalović, kandidat koalicije okupljene oko SNSD-a, Strahinja Vujadinović, kandidat stranaka okupljenih oko Liste za pravdu i red i Aleksandar Šiljegović kandidat Srpske radikalne stranke.

Gacko

U Gacku pravo glasa ima 7.974 birača, što je za 267 manje nego na prethodnim lokalnim izborima održanim 2020. godine.

Za mjesto prvog čovjeka opštine Gacko bore se tri kandidata. Ispred SNSD-a kandidat je Srđan Milović, ispred SDS-a Vukota Govedarica i ispred pokreta Naša Hercegovina stao je Srđa Bjelogrlić.

Ljubinje

Na jednom biračkom mjestu glasanje će kasniti, ali predsjednica Opštinske izborne komisije Lubinje jutros nije mogla da potvrdi šta je problematično. Izborni proces u ovoj opštini odvija se na osam redovnih biračkih mjesta te jedno biračko mjesto za nepotvrđene birače i jedan mobilni tim.

U Ljubinju pravo glasa ima 3.064 birača, što je za 128 birača manje u odnosu na prethodne lokalne izbore.

Kandidati za načelnika opštine Ljubinje su Stevo Drapić, predstavnik koalicije okupljene oko SDS-a i Božo Ćuzulan, kandidat koalicije okupljene oko SNSD-a.

Berkovići

U najmanjoj istočnohercegovačkoj opštini Berkovići pravo glasa ima 1. 607 glasača, što je za 33 manje u odnosu na izbore 2020. godine.

U opštini Berkovići sva birališta su otvorena na vrijeme.

Načelnika opštine biraju između SDS-ovog Bojana Samardžića i SNSD-ovog Milovana Škrbe.

Direkt portal

CATEGORIES
Share This