JEDNA FOTELJA, TRI ŽELJE Stanivuković će preuzeti PDP, ako mu to bude cilj

JEDNA FOTELJA, TRI ŽELJE Stanivuković će preuzeti PDP, ako mu to bude cilj

Aktuelnom predsjedniku PDP Branislavu Borenoviću u oktobru ove godine istekao je drugi i, po važećem Statutu PDP, posljednji mandat na čelu te partije.

PDP je, inače, na političkoj sceni Republike Srpske već godinama jedna od najvažnijih partija od čijeg učešća u vlasti ili opoziciji umnogome zavise ukupni odnosi na političkoj sceni Republike Srpske i BiH.

Kako je naš portal objavio prije nekoliko dana, u PDP već mjesecima traju žestoke unutarstranačke borbe za poziciju prvog čovjeka te stranke nakon što je Branislav Borenović još prije godinu dana zvanično potvrdio da se povlači sa čela PDP. Nezvanično, kao mogući nasljednici Borenovića na mjestu lidera PDP posljednjih mjeseci „iskristalisali“ su se novi-stari gradonačelnik Banjaluke, Draško Stanivuković, potpredsjednik stranke i aktuelni šef poslaničkog kluba PDP u Narodnoj skupštini Republike Srpske Igor Crnadak, te generalni sekretar PDP, Nenad Vuković.

– Ako PDP želi da „sačuva dušu“, jedino logično rješenje bilo bi da Igor Crnadak preuzme lidersku poziciju u stranci nakon povlačenja Branislava Borenovića. Međutim, kako sada stvari stoje, posebno nakon što je Draško Stanivuković glatko pobijedio u trci za novi gradonačelnički mandat, vrlo je vjerovatno da će Stanivuković naslijediti Borenovića na mjestu predsjednika PDP – tvrde izvori Srpskainfo iz vrha PDP koji su insistirali na anonimnosti.

Inače, vrijedi podsjeti da je proljetos, prilikom održavanja sjednica Predsjedništva i Glavnog odbora PDP, nezvanično potvrđeno to da je Stanivuković, navodno, odustao od kandidature za novog predsjednika PDP u zamjenu za podršku vrha stranke njegovoj ambiciji da ponovo pobijedi na izborima za gradonačelnika Banjaluke.

– Draško će u svom punom kapacitetu biti posvećen djelovanju u PDP, ali njegov prioritet je razvoj Banjaluke, u čemu ga potpuno podržavamo – rekao nam je tada lider PDP Branislav Borenović, govoreći o tome ko bi mogao da ga naslijedi na mjestu predsjednika stranke.

Donedavni potpredsjednik PDP Milko Grmuša, koji je zbog neslaganja sa politikom partijskog vrha podnio ostavku na sve stranačke funkcije, za naš portal tvrdi da ga već izvjesno vrijeme “ne zanima šta se dešava u PDP”.

FOTO: MIOMIR JAKOVLJEVIĆ/RINGIER
FOTO: MIOMIR JAKOVLJEVIĆ/RINGIER

– Želim im svu sreću svijeta, tamo još ima puno sjajnih ljudi i mojih prijatelja. Mislim da je PDP potrebna Republici Srpskoj u jednom dobrom kapacitetu i da rade svoj posao onako kako im piše u programskim aktima. Niko na svijetu to možda ne želi više od mene i to je moj jedini komentar. Oko svega ostalog, to su stvari koje se mene više ne tiču, niti o tome razmišljam – kaže Grmuša.

Na pitanje ko bi, po njegovom mišljenju, bio najbolji izbor za nasljednika Branislava Borenovića na mjestu predsjednika PDP, Grmuša nije želio da da odgovor.

– Mislim da bi bilo nekorektno da se o tome izjašnjavam – kaže Grmuša.

Politički analitičar Nebojša Tojagić, s druge strane, smatra da nakon obznanjenih izbornih rezultata i ubjedljive pobjede Draška Stanivukovića za gradonačelnika Banjaluke, tema oko toga ko bi trebalo da dođe na čelo PDP poslije Branislava Borenovića, prema njegovim riječima, više i ne postoji.

Nebojša Tojagić
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

– Imamo čovjeka koji je definitivno pobjednik ovih izbora, nekog ko je u tako kratkom vremenskom roku nakon zatvaranja biračkih mjesta proglasio svoju pobjedu, koja je kasnije i potvrđena. Pored takvih rezultata, mislim da je teško unutar PDP naći nekog ko se može podičiti takvim pobjedama i takvim nadmoćnim rezultatima, kao što je to slučaj sa Stanivukovićem – kaže Tojagić za Srpskainfo.

Što se tiče Igora Crnatka, koji je na sjednici Glavnog odbora PDP prije nekoliko mjeseci potvrdio da će se kandidovati za predsjednika stranke, Tojagić ističe da je on (Crnadak) “imao svoju šansu”.

– Crnadak je imao šansu da se dokaže. Ne zaboravimo da je on obavljao i dužnost ministra spoljnih poslova BiH, ali taj period njegove političke karijere nije baš najsrećnije završen. Ako ćemo suditi po rezultatima, onda bez dileme budući predsjednik PDP je Draško Stanivuković, ukoliko mu to zapravo bude cilj – smatra Tojagić.

Agencije

CATEGORIES
Share This