Izbori su prošli, šta sad „Građani će postajati svjesni LAŽNIH OBEĆANJA“

Izbori su prošli, šta sad „Građani će postajati svjesni LAŽNIH OBEĆANJA“

Iza nas su još jedni izbori.

Nakon višemjesečne nezakonite i zakonite predizborne buke, uslijediće tiha svakodnevica. Tek još jedan ponedjeljak, tek još jedan radna sedmica, koju će običan čovjek započeti poslovima i obavezama. I tako dalje.

Obećanja, u proteklom periodu, manjkalo nije. “Silazili” su političari među običan svijet, s neobičnom ljubaznošću, ubjeđujući ih zašto baš njima treba da daju glas. Nakon što je primopredaja završena, vrijeme je da krenu uzlaznom putanjom – ka foteljama.

Šta poslije izbora?

Građani se sada, ako već nisu duboko zagazili u apatiju, pitaju – šta će se, zapravo, promijeniti u njihovim životima nakon izbora. Poučeni ranijim iskustvima, manje-više znaju da će predizborna obećanja, dobrim dijelom, ostati – predizborna obećanja. Tek neka će biti realizovana. Političke blokade, nedostatak finansija ili, jednostavno, nedostatak volje – mogući su razlozi, a možda je i do lošeg pamćenja političara, ko zna!?

Nakon kratkog predaha (ako ga i bude), uslijediće, po običaju, nova kampanja – za opšte izbore.

Tako bi, otprilike, trebala da izgleda nova-stara realnost građana.

-Nakon mjesec dana raznoraznih obećanja, dan nakon izbora se vraćamo u realnost i svakodnevne probleme. Građani će svakog dana postajati svjesniji da realizacija mnogobrojnih obećanja, biti jako slaba, baš kao što je to bio slučaj i sa prethodnim izborima i obećanjima prije njihovog održavanja – ističe politikolog Velizar Antić.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Ovi izbori će, kaže, biti jako dobro prolazno vrijeme i presjek stanja u kojem se nalaze političke partije.

– Šta treba da rade kako bi ostvarili bolje rezultate na sljedećim opštim izborima? Kada je riječ o reformama, evropskom putu…, ne verujem da se naši političari previše uzbuđuju zbog ovih pitanja. Ona im nisu u vrhu prioriteta, jer naša vlast lijepo živi i u ovom sistemu. Njima, u suštini, uređen sistem i jasna pravila igre koja postoje u EU i ne odgovaraju – smatra on.

“Poznati kupac”

Da će se malo toga promijeniti nakon izbora, mišljenja je i sociolog Drago Vuković.

-Lokalni izbori su specifični i oni malo utiču na globalne političke strategije, ali mogu da budu važan indikator odnosa političkih snaga za dvije godine. Izborne kampanje same po sebe su najvećim dijelom lažne, obmanjujuće i predstavljaju manipulaciju sa biračima. Ali to je tako svugdje u svijetu. Ovdje je taj politički moral i obraz osjetljiviji, nego kada se radi o opštim izborima. Ovdje se građani opredeljuju za “poznatog kupca”, odnosno kandidata kome već naredni dan mogu tražiti da ispuni svoja obećanja. Mislim da zbog toga, izbor načelnika i gradonačelnika i zakonodavne vlasti, je dobrim dijelom mimo neke ozbiljne politike i ideologije – smatra Vuković.

Drago Vuković
FOTO: TVK3/YOUTUBE/SCREENSHOT

Građani, dodaje, očekuju napredak u svakodnevnom životu, veću odgovornost izabranih predstavnika, efikasniju vlast, veću brigu prema svim kategorijama stanovništva.

-Očekuju nešto što je odavno definisano – da vlast treba biti servis građanima. Ne vjerujem da će tako biti. Uostalom, birači su navikli na lažna obećanja – zaključio je Vuković.

Srpskainfo

CATEGORIES
Share This