IFIMES: Neizvjesni izbori u Banjaluci, borba i za Pale – Ko upravlja opštinom upravlja i placevima na Jahorini

IFIMES: Neizvjesni izbori u Banjaluci, borba i za Pale – Ko upravlja opštinom upravlja i placevima na Jahorini

Međunarodni institut za bliskoistočne i balkanske studije (IFIMES) iz Ljubljane analizirao je predstojeće lokalne izbore u BiH, koji će se održati 6. oktobra 2024. godine.

U analizi se kaže sa su neizvjesni izbori za gradonačelnika Banja Luke, kao drugog najvećeg grada u Bosni i Hercegovini.

„Aktualnom gradonačelniku Drašku Stanivukoviću (PDP) suprotstaviće se donedavna stranačka kolegica Jelena Trivić (Narodni front) i kandidat Dodikovog SNSD-a Nikola Šobot. Teško je predvidjeti ko će biti novi gradonačelnik Banja Luke“, kaže se u analizi i dodaje:

„Analitičari smatraju, da Milorad Dodik na lokalne izbore u Banja Luci ide sa svoja dva kandidata: Nikolom Šobotom i Draškom Stanivukovićem.“

Pored Banja Luke u Republici Srpskoj, kako navode, neizvjesni su izbori u opštini Pale gdje je stranka DEMOS Nedeljka Čubrilovića usprkos protivljenju Milorada Dodika izašla sa jakim protukandidatom na crtu Dodikovom kandidatu.

„Opština Pale je od velikog interesa za Dodika, jer je u pitanju veliki novac pošto onaj ko upravlja opštinom upravlja i placevima na planini Jahorini“, ističe se u analizi IFIMES-a.

U analizi se dalje navodi da su predstojeći lokalni izbori test za Trojku, SNSD i HDZ.

„Analitičari smatraju, da predstojeći lokalni izbori prevazilaze značaj lokalnih izbora i predstavljaju svojevrstan test za Trojku, SNSD i HDZBiH, jer će birači imati priliku da daju svoju ocjenu o njihovom dosadašnjem radu ukoliko budu u prilici da samostalno, nezavisno i bez pritisaka odlučuju, jer su u izborni proces „upumpane“ znatne količine novca (javnog i sumnjivog), koje mogu uticatina konačni izborni rezultat“, stoji u analizi.

„Analitičari smatraju, da političke elite u Bosni i Hercegovini žive u paralelnoj stvarnosti, koju birači još uvijek nisu adekvatno sankcionirali na nijednim dosadašnjim izborima“, navedeno je između ostalog u analiti IFIMES-a.

(BN)

CATEGORIES
Share This