Da je vlast poštovala odluke NS RS, situacija o pitanju imovine bila bi drugačija

Da je vlast poštovala odluke NS RS, situacija o pitanju imovine bila bi drugačija

„Da su predstavnici iz Republike Srpske u Sarajevu poštovali odluku koju su donijeli u NS RS, situacija bi sasvim sigurno bila drugaćija. Ovako su od NS RS napravili tigra od papira koji služi za manipulaciju javnim mnjenjem u Republici Srpskoj“.

-Matrica se stalno ponavlja. Ustavni sud BiH donosi odluke koje mijenjaju ‘Dejtonski sporazum’ na štetu Republike Srpske, a vlast to legalizuje bombastičnim odlukama koje ni sama ne poštuje.

Ovo je izjavio za BN Mladen Bosić, poslanik Srpske demokratske stranke u Predstavničkom domu Parlamenta BiH.

On podsjeća da je Narodna Skupština Republike Srpske 17. 2. 2020. g. donijela odluku da predstavnici Republike Srpske u zajedničkim organima BiH u Sarajevu ne učestvuju u donošenju odluka dok se ne riješi pitanje učešća stranih sudija u Ustavnom sudu BiH.

„Odluka je donesena nakon što je Ustavni sud BiH zašao u pitanje imovine poništavajući Zakon o poljoprivrednom zemljištu Republike Srpske. To je očigledno bila uvertira u odluke Suda koje sada donosi“, mišljenja je Bosić.

Samo nekoliko dana nakon odluke NS RS, navodi on, tadašnji član Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda Milorad Dodik počeo je da učestvuje u donošenju odluka, a za njim i svi ostali predstavnici iz Republike Srpske u Sarajevu.

„Iz toga je jasno da je odluka NS RS iz 2020. g. bila donesena kako bi se izmanipulisala javnost, a odluka Ustavnog suda prećutno prihvatila“, smatra Bosić.

On dalje naglašava da bošnjački političari shvataju Ustavni sud BiH kao instituciju koja treba da ispunjava njihove želje i to se pokazalo i ovaj put.

„Kada se ranije potezalo pitanje stranih sudija u Ustavnom sudu, Izetbegović bi prihvatao pod uslovom da se ukine mehanizamom entitetskog glasanja. Tako su otvoreno proglasili Ustavni sud BiH mehanizamom provođenja bošnjačkih političkih interesa i javno potvrdili njegovu pristrasnost“, konstuje on.

Prema njegovim riječima, nova odluka Ustavnog suda je samo kontinuitet njegovog djelovanja i lako se mogla predvidjeti.

„Da su predstavnici iz Republike Srpske u Sarajevu poštovali odluku koju su donijeli u NS RS, situacija bi sasvim sigurno bila drugaćija. Ovako su od NS RS napravili tigra od papira koji služi za manipulaciju javnim mnjenjem u Republici Srpskoj“, zaključio je Bosić.

(BN) Foto: BN/Arhiva

CATEGORIES
Share This