„Šta će se desiti kada više ne bude ljekara“ Radovanovićeva upozorila na problem neusklađenosti potreba na tržištu rada i obrazovanja

„Šta će se desiti kada više ne bude ljekara“ Radovanovićeva upozorila na problem neusklađenosti potreba na tržištu rada i obrazovanja

Viši asistent Fakulteta za proizvodnju i menadžment Trebinje Milica Radovanović rekla je za Srpskainfo da procenat visokoobrazovanog stanovništva u Republici Srpskoj ne prelazi osam odsto.

Ako bismo taj procenat uporedili sa zemljama u okruženju (Hrvatska 21,6 odsto, Slovenija 28,7, Srbija 20,2 odsto Austrija 29,9 odsto), a prema podacima iz 2019. godine došli bismo do očiglednog zaključka da nama nedostaje obrazovanog kadra, bez obzira sto je posljednjih godina u porastu trend nezaposlenosti kadra sa visokom stručnom spremom – rekla je Radovanovićeva.

Prema njenim riječima suština takvog problema krije se u neusklađenosti potreba na tržištu rada i obrazovanja.

Radovanovićeva je navela da je potrebno  sistematski i strateški voditi statistiku i procjenu potreba tržišta rada i u skladu sa tim da je potrebno obrazovati stručni kadar.

– Budući studenti moraju voditi računa da li će moći zasnovati radni odnos u struci za koju su kvalifikovani – pojašnjava Radovanovićeva.

Ona je rekla da se jasno treba postaviti percepcija o privatnim i javnih univerzitetima, te primat dati svršenim studentima sa provjerenih javnih fakulteta i univerziteta.

– Ne možemo se osloniti samo na diplomu. Pitamo li se šta će se desiti kada više ne bude ljekara, inženjera, profesora koji imaju znanje za ono za šta su školovani – rekla je Radovanovićeva.

U vremenu konstantnog porasta cijena i inflacije, ističe Radovanovićeva, potrebno je obezbijediti odgovarajuće plate obrazovanim ljudima koji su kvalifikovani za svoja radna mjesta, kako ne bismo i dalje imali osipanje stanovništva u zemlje Evrope.

Podrška države, opominje Radovanovićeva u ovom slučaju ne smije da izostane.

– Bolje motivacije od ponude novih radnih mjesta za specijalizovani kadar nema. Svi zajedno moramo učestvovati u ovome i neka nam je uvijek na pameti rečenica “Ako želiš uništiti jedan narod, uništi mu obrazovanje”-zaključila je Radovanovićeva.

(Srpskainfo)

CATEGORIES
Share This