Povelja Grada Trebinja Viškoviću i Cvijanović, za opoziciju više zasluga imaju dubrovački privrednici

Povelja Grada Trebinja Viškoviću i Cvijanović, za opoziciju više zasluga imaju dubrovački privrednici

Skupština Grada Trebinja podržala je prijedlog gradonačelnika Mirka Ćurića da premijeru Republike Srpske Radovanu Viškoviću, članici Predsjedništva BiH Željki Cvijanović i posthumno Slobodanu Stankoviću dodijeli “Povelju Grada Trebinja. 

Odbornici opozicije bili su protiv ovih prijedloga, ističući da Višković i Cvijanović nisu zasliužili takvo priznanje i da bi povelja više priličila gradonačelniku Dubrovnika i dubrovačkim privrednicima, jer zapošljavaju hiljade građana Trebinja. 

Opozicionari zamjeraju i to što se povelja dodjeljuje političkim ličnostima, koji u Hercegovinu nisu ulagali vlastita sredstva, već novac svih građana Republike Srpske. 

Naime, kako smo ranije pisali, u Cvijanovićkine zasluge pripisana je izgradnja dnevnog centra za djecu sa poteškoćama u razvoju, jer je dio sredstava obezbjeđen kroz akciju predsjednika Republike Srpske “S ljubavlju hrabrim srcima”. U istoj akciji dvije godine kasnije, obezbjeđeno je i kombi vozilo za Udruženje “Sunce nam je zajedničko”. Takođe, u Cvijanovićkina dostignuća uvrstili su i izgradnju lifta za osobe sa invaliditetom na trebinjskom Fakultetu za proizvodnju i menadžment, a zahvalni su joj i zbog toga što je “inicirala otvaranje studijskog programa za agro-mediteransku proizvodnju Poljoprivrednog fakulteta”. 

Odbornica Liste za pravdu i red Dajana Milišić kaže da je protiv ovih prijedloga i pita zašto se na spisku dobitnika ovih priznanja nije našao neko iz Trebinja. 

“Nije ovo sve Željkina zasluga, jer se u akciji S ljubavlju hrabrim srcima novac skupljali građani, a Cvijanović se samo javljala na telefon… I dnevni centar su opremili građani. Sve ovo što je navedeno je samo njeno politčko djelovanje i ništa drugo”, kazala je Milišić. 

Sličnog su stava i u Narodnom frontu. 

“Predložio bih da se ova povelja daje dubrovačkim privrednicima koji zapošljavaju veliki broj Trebinjaca”, rekao je odbornik Budumir Koprivica.  

Ilija Mastilović iz SDS-a kaže da je ovo što pripisuju Cvijanović minum koje je kao žena na funkciji mogla da uradi. 

“Mislim da je bolje da smo dali povelju gradonačelniku Dubrovnika, već Željki Cvijanović“, primjećuje Mastilović.

“Ne treba nagrađivati ideje, već djela”, rekao je odbornik Liste za pravdu i red Slobodan Deretić, aludirajući da projekte koje je premijer Višković samo obećao, a koji još nisu realizovani, poput onoga o saobraćajnici od Trebinja do Višegrada, bolnici koja je još u izgradnji te izgradnja solarne elektrane.  

Govoreći o dodjeli povelje posthumno biznismenu Slobodanu Stankoviću, Deretić je naglasio da je za sve poslove koje je radila, njegova firma bila uredno plaćena. 

Saša Borjan iz Narodnog fronta kaže da se u ovom slučaju samo radi o promociji lika i djela ljudi koji to apsolutno nisu zaslužili. 

Predsjednik Komisije za izbor i imenovanje Dragoslav Banjak istakao je da se slaže da poslije nekog djela treba da prođe jedno određeno vrijeme da bi se sudilo o nečijim zaslugama, ali da su priznanja i ranije bila dodjeljivana političarima i javnim ličnostima.

Jednoglasno je podržana odluka o dodjeli priznanja Slobodanu Vujoviću, režiseru “Dučićevih večeri poezije” i  Avgustini Cvetkovoj – Karabaševoj, nekadašnjoj ambasadorki Bugarske u BiH.

Priznanje je dodijeljeno i trebinjskom „Domu učenika“.

Direkt

CATEGORIES
Share This