Sve veći otpor fabrici smeća koju bi da gradi načelnik Vlasenice 

Sve veći otpor fabrici smeća koju bi da gradi načelnik Vlasenice 

Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske prekinulo je  postupak izdavanja ekološke dozvole za  fabriku prerade otpada u Vlasenici, koju planira da gradi njen načelnik Miroslav Mićo Kraljević preko svoje firme “Ecoplast”.

Riječ je o postrojenju za hemijsko-termički tretman otpada o kojem je CAPITAL pisao još 2020. godine u tekstu “Mićo Kraljević hoće da radi sa smećem”.
Međutim, tada su se na putu ka njegovom novom biznisu pojavili zaštitnici prirode i ekolozi, a sve više i građani Vlasenice koji ne kriju da im se načelnikova ideja nimalo ne sviđa.

Centar za životnu sredinu pokušao je preko Okružnog suda u Banjaluci da ospori Studiju uticaja na životnu sredinu, ali je njihova tužba odbijena. Međutim, od Vrhovnog suda RS su tražili da se ta presuda vanredno preispita, a do tog momenta resorno ministarstvo je obustavilo postupak izdavanja ekološle dozvole.

U međuvremenu, građani Vlasenice prikupljaju potpise za građansku inicijativu kojom traže od skupštine opštine Vlasenica da zabrani realizaciju ovog projekta, a zbog svojih zahtjeva i protivljenja projektu izloženi su, kako tvrde u Centru, prijetnjama i pritiscima.

“Tako se spisak građana koji su određeni za sakupljanje potpisa ubrzo nakon predaje istog nadležnom organu, našao u rukama lica koja nisu ovlašćena, niti im je dozvoljeno da imaju uvid u sadržaj ovog spiska. Ubrzo nakon toga, kako nam je preneseno, počeli su pritisci u cilju spriječavanja potpisivanja ove građanske inicijative. Pojedinci koji su javno iznosili svoj stav i zahtijevali informacije vezane za projekat pozvani su u policijsku stanicu Vlasenica na saslušanje u svojstvu svjedoka na okolnosti iz prijave direktora „Ecoplast“ Vlasenica”, saopšteno je iz Centra za životnu sredinu.

Navode i da su saslušani građani ispričali da je policijske službenike zanimalo isključivo ko vodi Facebook stranicu “Eko aktivisti Vlasenica“, ko stoji iza pokreta i slične informacije.

Inače, kako se može vidjeti u toj studiji koju Centar za životnu sredinu pokušava na sve načine da ospori, Kraljević planira novi biznis zasnovati na temeljima Drvne industrije Vlasenica, čije prostore planira prilagoditi potrebama novog postrojenja.

U pitanju je ozbiljna proizvodnja. Plan je da se tokom godine preradi 17.280 tona plastike.

Od biorazgradivog otpada će se praviti kompost, odnosno prirodno đubrivo, a od plastike polimerni vosak “DEPOL 40”.

Taj vosak se koristi kao aditiv fosilnim gorivima, prije svega peletu gdje mu se pojačava čvrstoća i kalorijska vrijednost.

Kako se otpad u Srpskoj samo u rijetkim slučajevima razdvaja, za potrebe postrojenja će se dovoziti klasični komunalni otpad iz kojeg će se plastika izdvajati kroz sortirnicu, dok će se čista otpadna plastika uvoziti iz inostranstva.

CAPITAL: D. Tovilović

CATEGORIES
Share This