Jurišićeva pisala Satleru: Tražite povlačenje izmjena Krivičnog zakona

Jurišićeva pisala Satleru: Tražite povlačenje izmjena Krivičnog zakona

Zamjenica ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH Duška Jurišić uputila je dopis šefu Delegacije Evropske unije u BiH Johanu Satleru u kojem ga je pozvala da od nadležnih u Republici Srpskoj zatraži da sa dnevnog reda Narodne skupštine RS  (NS RS) povuku kriminalizaciju klevete.

Jurišićeva je napomenula da će se na sjednici NS RS koja je planirana za 14. mart između ostalog razmatrati i Nacrt izmjena i dopuna Krivičnog zakona RS, a koje se odnose na slobodu izražavanja, te se obratila Sattleru i pozvala ga da od nadležnih zatraži da povuku tu tačku.

„Ponuđena rješenja u izmjenama i dopunama Krivičnog zakona RS sasvim sigurno će značajno ugroziti ne samo slobodu izražavanja i egzistenciju medija nego svakog građanina“, istakla je Jurišićeva u dopisu.

Dodala je da nedavno objavljeni Izvještaj Evropske komisije za  BiH ističe tendenciju političara i javnih zvaničnika u ovoj zemlji da uporno koriste mogućnost tužbi kako bi zastrašili novinare i primorali ih na autocenzuru.

„U ovom kontekstu kriminalizacija klevete ima potencijal da pogorša, umjesto da ojača i slobodu izražavanja i slobodu medija“, zaključila je Jurišićeva.

CAPITAL: B. N.

CATEGORIES
Share This