Kočićev zbor ulazi u finale: Stižu bikovi, za titulu „Jablan“ boriće se Ringišpil, Peran i još 33 bodača živopisnih imena

Kočićev zbor ulazi u finale: Stižu bikovi, za titulu „Jablan“ boriće se Ringišpil, Peran i još 33 bodača živopisnih imena

Borba bikova za titulu „Jablan“ jedan je od zaštitih znakova Kočićevog zbora na Manjači. I ove godine rogove će u Stričićima ukrstiti najbolji bodači iz BiH i Hrvatske.

Kako su za Srpskainfo potvrdili iz Organizacionog odbora 59. Kočićevog zbora, do juče je za učešće u borbama u srednjoj i teškoj kategoriji prijavljeno 35 bikova.

Bik
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Očekuje se još prijava tokom jutra, a čitava parada počinje u 11 sati, vaganjem bikova, nakon čega slijedi izvlačenje parova za kvalifikacije, odnosno razbadanje. Procjenjuje se da najteži bik ima oko 1.100 kilograma.

Na koridu dolaze najbolji uzgajivači bikova bodača, među kojima je i veteran Kočićevog zbora, Radovan Škrbić Rađa sa Manjače, koji na manifestaciji učestvuje već više od 50 godina.

Dolaze i novi koridaši, među kojima su i braća Kočić, ali i gosti iz Posušja, Kiseljaka i iz Hrvatske.

Organizatori Kočićevog zbora poručuju da su svi dobrodošli i obećavaju fer borbe.

I ove godine svoje će bikove u arenu izvesti još jedan od veterana zbora, Jovo Vođević Duman. U njegovoj reprezetaciji su 4 bika, a ističu se Kukan, zvani Ringišpil, koji će se boriti u srednjoj kategoriji, te teškaš nježnog imena Miško.

FOTO: USTUPLJENA FOTOGRAFIJA
FOTO: USTUPLJENA FOTOGRAFIJA

Među favoritima je i Peran iz štale braće Kočića.

I drugi bodači, pretendenti na titulu “Jablan”, imaju živopisna imena.

Finalne borbe bikova će se održati sutra, a taj spektakl počinje u 13 časova.

Prije bikova u areni će sutra snage odmjeriti takmičari u tradicionalnim sportovima: skoku u dalj iz mjesta, navlačenju štapa i bacanju kamena s ramena.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Lani su ove borbe bile izuzetno atraktivne, a izdominirao je Crnogorac Radvan Zeković. On je oborio svjetski rekord u bacanju kamena s ramena, bacivši skoro 15 metara kamenčugu od 12 kilograma.

Srpskainfo

CATEGORIES
Share This