Izložba Udruženja „Lada“ u sjenci zabrane ulaska na Kosmet patrijarhu Porfiriju

Izložba Udruženja „Lada“ u sjenci zabrane ulaska na Kosmet patrijarhu Porfiriju

U Galeriji umjetnosti Priština sa privremenim sjedištem u Domu kulture u Gračanici večeras je otvorena izložba članova Udruženja vizuelnih umjetnosti „Lada“, u sjenci zabrane ulaska na Kosovo i Metohiju Njegovoj svetosti patrijarhu srpskom Porfiriju.

Devet umjetnika izložilo je po jedan rad koji skupa čine svojevrstan „mozaik čulnosti“.

Izložbu radova novih članova otvorio je video-linkom predsjednik Udruženja „Lada“ Aleksandar Đurić, navodeći da je ovo udruženje formirano 1904. godine, da su njeni članovi bili najeminentniji umjetnici koji su ušli u istoriju srpskog slikarstva.

U Gračanici su izloženi radovi petoro redovnih profesora umjetničkih akademija Branimira Karanovića, Dimitrija Pecića, Radomira Kneževića, Zorana Todovića i Vesne Knežević, kao i istaknutih likovnih stvaralaca Milana Cileta Marinkovića, Blagoje Dimića i akademika Save Halugina.

„Njihov cilj da izlažu u Gračanici nije sticanje slave, već da svi shvate da oni žele da podele sudbinu svoga naroda u vremenima punim iskušenja“, rekao je Đurić.

Oni, kako je istakao, žele da budu dio srpskog naroda koji živi na Kosmetu.

„Ta uzajamna povezanost je ono što čini identitet srpskog naroda i čuva ga od zaborava, a danas je važno biti svoj na svome i predstavljati svoj narod, deliti sa njime sudbinu“, poručio je Đurić otvarajući izložbu.

Otvaranju izložbe prisustvovalo je nekoliko mještana, zaljubljenika umjetnosti iz Gračanice, što potvrđuje situaciju u kojoj trenutno živi srpski narod, ne samo sjeverno, već i južno od Ibra.

Večerašnju izložbu posjetilo je tek nekoliko mještana, što se može objasniti činjenicom da je narod uplašen, posebno poslije današnje zabrane ulaska patrijarhu Porfiriju na Kosovo i Metohiju.

U Gračanici su lokali, koji su do prije petnaestak dana u večernjim časovima bili puni omladine, večeras su prazni, a uprkos zategnutoj situaciji pripadnici kosovske policije nisu viđeni na kontrolnim punktovima na prilaznim putevima kako je to uobičajena praksa.

(Nezavisne)

CATEGORIES
Share This