Rat u Ukrajini, 452. dan – Vagnerovci u napadu na Hromovo; Zelenski još ne prihvata gubitak Bahmuta

Rat u Ukrajini, 452. dan – Vagnerovci u napadu na Hromovo; Zelenski još ne prihvata gubitak Bahmuta

Najnovije vijesti sa fronta:

  • Vagnerovci u napadu na Hromovo (MAPA)

Nakon zauzimanja Artjomovska, PMC „Vagner“ je izvršio napad na drugi „put života“ Oružanih snaga Ukrajine i ključnom selu Hromovo.

Ovo izvještavaju vojni analitičari povezani sa Oružanim snagama Ukrajine.

Sjeveroistočno i istočno od sela Hromovo Rusi izvode ofanzivna dejstva u dva pravca, duž šumskog pojasa i kroz šumske plantaže.

Južno od sela, PMC „Vagner“ je izvršio izviđanje na snazi ka raskrsnici ulica Jubilejne i Podgorne.

  • Tukli su svime da bi skinuli Rusku zastavu ali nisu uspeli (VIDEO)

Snimak sa utvrđenog rejona „Avion“ u Artjomovsku (Bahmut) – posljednjeg gdje su Oružane snage Ukrajine ostale do oslobođenja grada.

Ovo je posljednje područje na koje su jurišali borci Vagnerovog PMC-a.

Sa ovog prostora se vidi ceo Bahmut, ovdje se približava put za Časov Jar, ovdje je donošena municija i borili su se za svaku kuću.

Borci Oružanih snaga Ukrajine pokušali su da skinu rusku zastavu na soliteru, tukli su svime što je bilo, ali nisu mogli /RIAN/.

  • Bajden: Nema garancija za uspjeh ukrajinske kontraofanzive

Ukrajina može da sprovodi kontraofanzivu, ali nema garancija da će ona uspjeti, izjavio je američki predsjednik Džozef Bajden.

-Mi i naši NATO saveznici znamo koliko je ukrajinskih brigada obučeno, znamo njihov status i znamo šta bi vjerovatno mogli da postignu, rekao je on i dodao da ne zna da li će ukrajinski vojnici postići rezultate jer je rat promjenljiva kategorija.

Istakao je da je sa ukrajinskim predsjednikom Vladimirom Zelenskim razmatrao dalje poteze Ukrajine, ali da ne može da otkrije planove Kijeva.

  • Rusko MO: Uništen most preko kojeg su stizala pojačanja Ukrajincima

Rusko ministarstvo odbrane objavilo je saopštenje u kom se navodi da su jedinice nanijele gubitke ukrajinskoj vojsci, kao i da je uništen drumski most preko kojeg su stizala pojačanja Ukrajincima.

– Vazdušni udari i artiljerijska vatra Južne grupe snaga nanijeli su štetu neprijateljskim jedinicama u rejonima naselja Konstantinovka, Bogdanovka i Krasnoe Donjecke Narodne Republike. Pored toga, u rejonu naselja Krasnoe srušen je automobilski most, po kome su u Artjomovsk (ruski naziv za Bahmut) prebacivana pojačanja Oružanih snaga Ukrajine, kao i skladište municije 60. mehanizovane brigade Oružanih snaga Ukrajine – saopštio je ruski vojni resor.

Bahmut sa ukrajinskih položaja

  • Kijev tvrdi da su ukrajinske trupe „djelimično opkolile“ Bahmut

Ukrajinske snage su djelimično opkolile Bahmut duž gradskih oboda i dalje kontrolišu neke stambene četvrti grada, izjavila je danas zamjenica ukrajinskog ministra odbrane Hana Maliar.

Njena objava na aplikaciji Telegram pojavila se nedugo nakon što je predsjednik Ruske Federacije Vladimir Putin izjavio da je bitka za Bahmut okončana ruskom pobjedom, prenosi Rojters.

Prethodno je britanska agencija objavila da je i ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski, na pitanje da li je Bahmut i dalje pod kontrolom Kijeva, odgovorio: „Mislim da ne“.

– Danas je Bahmut samo u našim srcima – rekao je Zelenski i dodao da „tamo nema ničega“.

Američka agencija Asošijeted pres je, takođe, prenijela da je Zelenski potvrdio da je Rusija preuzela kontrolu nad Bahmutom.

Kako je u prvom izveštaju prenio AP, Zelenski je kazao da vjeruje da je Ukrajina izgubila taj grad, ali je dodao da „tamo nije ništa ostalo“ i da su Rusi „sve uništili“.

  • DNR: Ukrajinske snage izvršile 37 artiljerijskih napada na ciljeve u DNR

Ukrajinske snage izvršile su u protekla 24 sata 37 artiljerijskih napada na ciljeve u Donjeckoj Narodnoj Republici (DNR), tokom kojih su ranjena četiri civila, saopšteno je jutros iz misije DNR pri Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju ratnih zločina u Ukrajini.

U saopštenju misije DNR se navodi da su ukrajinske snage koristile višecjevne raketne sisteme zemlja-zemlja, kao i topove kalibra 152 i 155 milimetara, prenosi TAŠ.

Ukrajinska vojska je ispalila ukupno 148 projektila na naseljena mjesta Aleksandrovka, Vladimirovka, Gorlovka, Donjeck, Makejevka, Ozerjanovka i Jasinovata u DNR, stoji u saopštenju misije objavljenom na Telegram kanalu.

Ruski artiljerijski udari po položajima OSU kod Avdejevke

  • Top 10 vojnih kanala koji su kontrolisali dnevni red od 14. do 20. maja

1. Rybar @rybar – 24 spominjanja
🔝Izdržali smo potrebnu pauzu nakon uništenja naše avijacione grupe u regiji Bryansk. Sa vjerovatnoćom od 95% zasjeda je izvedena sistemima protivvazdušne odbrane NASAMS, čija je posada znala tačan koridor kojim je ruska avijacijska grupa trebala da leti. Lokalno stanovništvo je videlo šest istovremenih lansiranja na severu Černjigovske oblasti. Snage protivvazdušne odbrane Ukrajine izdale su uputstva za lov na naše pilote duž državne granice.

2. Voenkor Kotenok Z @voenkorKotenok – 20 spominjanja
🔝Napredovanje je u pravcu Donjecka iz oblasti naselja. Voda u pravcu Pervomajskog duž rezervoara. Idemo i na sjever. U oba smjera – napredak u slijetanju. Napredak sa stanovišta operativne situacije je mali – za nekoliko. stotine metara. Ali svaki metar se daje krvlju. Usporen je ritam i u Maryinu, gdje neprijatelj pruža žestok otpor.

3. Colonelcassad @boris_rozhin – 18 spominjanja
🔝Manturov je izvijestio o dostignućima domaćeg vojno-industrijskog kompleksa. Više tenkova proizvedeno je u prvom kvartalu 2023. nego u cijeloj 2022. godini. Ispaljeno je 7 puta više oružja nego 2022. Ukupan obim proizvodnje vojnih proizvoda povećat će se 4 puta u 2023.

4. Starija od Edde @vysokygovorit – 17 spominjanja
🔝Crest se, ugledavši izviđačkog Mavica, sakrio (https://t.me/vysokygovorit/11642) u zemunicu, ali je ubrzo za njima poletio Ghoul iz mesarske ekipe. Snagu punjenja možete sami procijeniti, jasno je vidljivo čak i na velikoj udaljenosti. Ratna svakodnevica, hronike ronilačkog Ghoula.

5. Militarist @infantmilitario – 15 spominjanja
Prema Durham izvještaju, plan Hillary Clinton da stvori lažnu priču koja povezuje Donalda Trumpa s Rusijom, direktor CIA-e John Brennan prijavio je u augustu 2016. predsjedniku Obami, potpredsjedniku Bidenu, državnoj tužiteljici Loretti Lynch i direktoru FBI Comeyja.

6. Dva smjera @dva_majors – 14 spominjanja
🔝Apsolutno je tačno konstatovano da se u pitanju informativne agende ne može u potpunosti fokusirati na iskustvo Velikog domovinskog rata. Za početak, jer rat nije objavljen, a pravni status NWO-a je još uvijek kontroverzan. Nemamo vanredno stanje u svim regijama, a kao rezultat toga, nemamo pravne poluge da utičemo ne samo na kontroverzne postove segmenta vojnih telegrama, već i na otvoreno neprijateljske ispade ljudi koji čekaju. Ako informacioni prostor posmatramo ravnopravno sa takvim borbenim okruženjima kao što su more, kopno i nebo, onda se i taktika i strategija menjaju tokom vremena prateći tehnološki poredak.

7. Kotsnews @sashakots – 13 spominjanja
🔝Novi vojni udžbenici danas su pisani krvlju naših boraca, jer su moderne vojne operacije, koje jednostavno nemaju analoga u istoriji, pokazale neuspjeh tolikih akademskih pristupa. Danas se ispravljaju u hodu.

8. Poddubny |Z|O|V| izdanje @epoddubny – 12 spominjanja
🔝Artiljerija hrabre 20. armije udara na most preko rijeke Stallion, kod Makiivka. Neprijatelj je koristio most za prebacivanje rezervi i isporuku municije na liniju fronta. Kao rezultat racije, konstrukcija je najmanje oštećena. Zapadna vojna oblast ima sistematski pristup pitanju uništavanja transportne infrastrukture neprijatelja.

9. Vojni doušnik @milinfolive – 11 spominjanja
🔝Ekrani mogućeg dolaska (https://t.me/milinfolive/100768) projektila na položaj ukrajinske PVO u Kijevu. Na snimku se može vidjeti izuzetno gust rad baterija američkog sistema PVO MIM-104 Patriot, a čim PVO sistem ostane bez projektila, na mjestu gdje su izvršena lansiranja dolazi do snažne eksplozije .

10. Sladkov + @Sladkov_plus – 9 spominjanja
🔝 U Hmelnickom je, vidite, bilo dobro. Nisu tvoji kreveti eksplodirali. Zaista je odletjelo toliko nečeg eksplozivnog da je lista izgubljenih, koja se pojavila u našoj kolici, slična istini. Prvo, razmjer, a drugo, naši ne ciljaju ljude kod kuće, ovo je stvarno gigantsko skladište. Visoke zgrade na pozadini eksplozije izgledaju kao igračke.

ISTOK

CATEGORIES
Share This