Novim zaduženjima Vlada Republike Srpske vraća ranije uzete kredite- Dug na dug

Novim zaduženjima Vlada Republike Srpske vraća ranije uzete kredite- Dug na dug

I dok zaduženjima nikad kraja, na naplatu stiže oko 330 miliona maraka po osnovu obveznica na Bečkoj berzi iz 2018. godine, i to krajem sljedećeg mjeseca.

Republika Srpska srlja u dužničko ropstvo. Zakazana je nova aukcija trezorskih zapisa putem koje će Vlada pokušati da obezbijedi dodatnih 25 miliona maraka. Ovo je već drugo planirano zaduženje ove godine trezorskim zapisima, a peto kada su u pitanju hartije od vrijednosti, jer se već Srpska zadužila i prodajom obveznica već tri puta.

I dok zaduženjima nikad kraja, na naplatu stiže oko 330 miliona maraka po osnovu obveznica na Bečkoj berzi iz 2018. godine, i to krajem sljedećeg mjeseca.

„Predstavnici režima u RS kažu znate nemamo mi problema, sve će se uredno platiti. To je njihov način da brane ovu temu koja u principu jeste tema i jedan finansijski problem koji RS ima u ovom momentu i koji se nastoji prevazići novim kreditom“, poručuje prof. dr Jelena Trivić.

U Vladi Republike Srpske, kako tvrde naši izvori, zavladala je panika.

Kako saznajemo, u Ministarstvu finansija traže novac na sve strane i moraju do juna da uđu u novi kreditni arnažman. Ukoliko se to ne desi, likvidnost budžeta biće ozbiljno ugrožena. U prilog tome govori i izjava predsjednika Vlade Radovana Viškovića za Radio Republike Srpske gdje je priznao da se bore da rasporede obaveze.

 “Ono što se mi borimo da to odradimo na jedan korektan način, zato što u jednom danu mi treba da isplatimo taj novac i mi to možemo, ali mi ne želimo da ugrozimo isplate iz budžeta. . Matematika koju planiramo je da penzije dođu na isplatu 10. u mjesecu, doplatak za porodice sa četvoro i više djece 15-tog, a plate 20-tog“, kaže Višković.

Da li će Republika Srpska moći to da isplati, interesovalo je i predstavnike Međunarodnog monetarnog fonda, koji su na nedavno održanom sastanklu u Vladi Srpske postavili upravo to pitanje ministarki finansija Zori Vidović.

Vidovićeva je, po ugledu na svog nadređenog u Vladi Srpske, okrivila medije da šire strah, te da isplata plata, penzija i drugih budžetskih obaveza nije upitna.

„Ona ne polaže račune narodu RS, već tim njima mrskim strancima. Jer Međunarodni monetarni fond je dio međunarodne zajednice, i zna se kako oni utiču na dobijanje finansijskih i ekonomskih politika“, poručuje Jelena Trivić.

„Evo šta je uradio MMF u Africi. Mi ćemo doći u situaciju da nećemo moći vraćati dugove. A već smo tu, milijardu i dvjesta se neće vratiti iz vlastitith sredstava nego ćemo se još više zadužiti. Onda ćemo živjeti na slamku još godinu dana i nećemo moći vratiti“, kaže ekonomista Aleksa Milojević.

Republiku Srpsku u ovoj godini čeka otplata rata kredita u ukupnom iznosu od jednu milijardu i 200 miliona maraka, što čini petinu ukupnog budžeta Srpske. Iako svi zvaničnici tvrde da je neupitna likvidnost institucija RS, činjenica je da je potraga za kreditorima u punom jeku.

(BN) Foto: Ilustracija/Agencije

CATEGORIES
Share This