Rat u Ukrajini, 439. dan – Raketni napadi po cijeloj Ukrajini; Evakuacija stanovništva iz Zaporoškog regiona

Rat u Ukrajini, 439. dan – Raketni napadi po cijeloj Ukrajini; Evakuacija stanovništva iz Zaporoškog regiona

Najvažnije vijesti sa fronta:

  • Izvještaj o još jednom raketnom napadu na Ukrajinu

Aktivni raketni napadi po objektima Oružanih snaga Ukrajine u regijama Pavlograd, Harkov, Sumi i Poltava. Posebno snažno u Pavlogradu. U prethodnom napadu 30. aprila uništena je hemijska fabrika Pavlograd u kojoj su bile uskladištene zalihe raketnog goriva i gotovog naoružanja. Tada je eksplozija srušila nekoliko susjednih kasarni Oružanih snaga Ukrajine.

Udar FAB bombama na Hersonski region, Berislav

Sudeći po tome da se dojave o zračnom napadu ne aktiviraju svugdje, danas avijacija Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije ne operiše samo krstarećim raketama, već i bombama FAB-500 sa univerzalnim modulima za planiranje i korekciju (UMPC) sa velike udaljenosti.

Pretpostavlja se da su, kao i prošli put, mete napada logistička čvorišta Oružanih snaga Ukrajine, kao i rezerve akumulirane za kontraofanzivu.

Avionska bomba FAB 500M62 uništava ukrajinski položaj kod Velike Novoselske

  • Vojni ekspert Boris Rožin o situaciji u pravcu Artemovskog:
  1. U gradu, PMC „Wagner“ nastavlja da juriša na blok visokih zgrada na zapadnoj periferiji.

Danas su napadi na poslednja utvrđenja Oružanih snaga Ukrajine + pojačani do večeri, osim Artemovska, počeli su da pokrivaju Bogdanovku, Orehovo-Vasiljevku, Časov Jar i druga sela zapadno od grada. Takođe tokom dana došlo je do udara na Slavjansko-Kramatorsku aglomeraciju.

Borbe u gradu su po prirodi istiskivanja neprijatelja iz grada kuću po kuću. Prema Prigožinu, zarobljenici se ne uzimaju. Čini se da su granate za Wagner dodijeljene, što neprijatelj takođe primjećuje, žaleći se na povećanu vatrenu štetu grupacije AFU u gradu i zapadno od Artemovska.

„Lancet“ uništava ukrajinski MLRS „Grad“

  1. Sa stanovišta logistike ostaje situacija operativnog opkoljavanja grupacije AFU u gradu. Svi putevi prema gradu su probijeni, što dovodi do redovnih gubitaka vozila na zapadu grada. Ipak, neprijatelj, uprkos gubicima, pokušava da zadrži zalihe i čak ubacuje dodatnu opremu u grad da zamjeni uništenu.

Glasine da su Oružane snage Ukrajine u Artemovsku ostale bez opreme ne odgovaraju stvarnosti. Tu su i tenkovi i AFV.

Dešavanja u ukrajinsklom rovu

  1. Hromovo, Bogdanovka, Orehovo-Vasiljevka, Krasnoje, Novomarkovo – pod Oružanim snagama Ukrajine. Naši jurišnici još nisu ušli u ova sela.

Sirski je danas rekao da je zadatak zadržati Artemovsk najmanje do 9. maja. Zapravo, ponavljaju situaciju s agonijom ostataka Mariupoljske grupe Oružanih snaga Ukrajine na Azovstalu, koja je takođe prošle godine dobila zadatak da ne kapitulira do 9. maja, nakon čega je kapitulirala ubrzo nakon praznika.

Međutim, Prigožin je već izvjestio da nema zadatka da se grad zauzme do tog datuma. Primarni zadatak je samljeti što više snaga Oružanih snaga Ukrajine dok traje Artjomovska bitka.

Vojnici AFU-a bježe iz kvarta u koji su provalili borci Wagner PMC-a

  • Jevgenij Prigožin o situaciji u Bahmutu:

– U toku dana odredi PMC „Wagner“ napredovali su u raznim oblastima do 280 m, preuzimajući kontrolu nad 53 hiljade kvadratnih metara grada;

– Pod kontrolom Oružanih snaga Ukrajine – 2,37 kvadratnih kilometara.

Gubici se ne prijavljuju.

Borbe u Bahmutu

  • Ruski udari po Odesi

Mnogo eksplozija u regiji Odessa. Izvještava se da je zabilježeno najmanje 7 pogodaka na objekte Oružanih snaga Ukrajine. Postoje i izvještaji da je most u Zatoki pogođen raketnim napadom, preko kojeg su Oružane snage Ukrajine povukle rezerve, gorivo i opremu iz Rumunije kod Hersona i Nikolajeva.

  • Rusi naredili evakuaciju iz Zaporoškog regiona

Rusija je podstakla “ludačku paniku” svojom evakuacijom grada blizu nuklearne elektrane Zaporožje, kažu ukrajinski zvaničnici.

Rusija je naložila ljudima da napuste 18 naselja u regionu Zaporožja, uključujući Energodar kod elektrane, uoči očekivane kontraofanzive Ukrajine.

Ukrajinski gradonačelnik Melitopolja Ivan Fedorov rekao je da se čekalo po pet sati u koloni jer su hiljade automobila odlazile, prenosi BBC.

„Vojnici i nosioci specijalnih propusnica – van reda. Kamioni sa opljačkanom robom su u posebnom redu. A za hiljade automobila – najmanje 5 sati čekanja“, napisao je on na „Telegramu“.

U međuvremenu su se stvorili i redovi za gorivo, a vozačima u Tokmaku u Zaporožju je rečeno da nisu planirane nove isporuke.

“Gardijan” navodi da ruske snage izmještaju pripadnike lokalnih vlasti, kolaboratore, djecu i nastavnike iz Tokmaka u Berdjansk, koji je takođe pod ruskom kontrolom. List navodi da je roditeljima rečeno da ne upisuju djecu u škole ako su odbili nalog za evakuaciju, prema saopštenju ukrajinskog Generalštaba.

https://twitter.com/clashreport/status/1654473347357458436?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1654473347357458436%7Ctwgr%5E1ea32a379425791873f07bfd79ee2c8327fb3918%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fpulsembed.eu%2Fp2em%2FPtehBIirZ%2F

U petak je guverner Zaporoške oblasti pod kontrolom Rusije Jevgenij Balicki rekao da je naredio evakuaciju naselja i sela koja se nalaze blizu linije fronta, uz pojašnjenje da je ukrajinska vojska pojačala granatiranje u posljednjih nekoliko dana.

TASS je izvijestio, pozivajući se na Andrija Kozenka, proruskog ministra ekonomije u oblasti anektiranoj u septembru, koji je rekao da plan o evakuaciji civila iz blizine linije fronta u okupiranom Zaporožju uključuje izmještanje čak 70.000 ljudi, prenio je „Gardijan“.

ISTOK

CATEGORIES
Share This