Đukanović: Kod mene ne možete naći antisrpstvo

Đukanović: Kod mene ne možete naći antisrpstvo

– Aktuelni predsednik Crne Gore i predsednički kandidat DPS-a Milo Đukanović, izjavio je da ima komunikaciju sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, ali da ta komunikacija nije intenzivna kao pre, zbog, kako tvrdi, promene političkog kursa Srbije.

Đukanović smatra da kod njega „ne možete naći antisrpstvo“.

„U Beogradu živi deo moje šire porodice, i moji prijatelji. Bićemo protiv velikosrpske politike, ali prijatelji Srbije“, rekao je Đukanović u intervjuu za Parlamentarni kanal, a prenosi RTCG.

Govoreći o Otvorenom Balkanu, naveo je da se zalagao za Berlinski proces, jer je delotvoran, konkretan i u skladu sa standardima EU.

„Apsolutno sam ubeđen da su neki regionalni lideri izgubili veru u proširenje EU, pa zašto onda ne organizovati saradnju među sobom“, rekao je predsednički kandidat DPS-a, tvrdeći da Berlinski proces predstavlja model koji je usklađen sa evropskim standardima.
Smatra da su postojale „brojne ocene“ da je Otvoreni Balkan, kako je naveo, politička projekcija Srbije.

„Ali primarni razlog je ovaj koji sam pomenuo, pitanje usklađivanja sa evropskim standardima“, rekao je Đukanović.

Tvrdi i da je pokazao razumevanje u vezi sa diplomatskom mrežom, ali da na neka rešenja koja je nudila Vlada nije mogao da pristane.

„Zaista sam kazao da je moralno i politički problematično da neko ko je bio protiv ove države, bude njen reprezent. Da je ovde pobedio koncept Velike Srbije, da li bih ja mogao sebi dozvoliti da budem ambasador Velike Srbije. Ja to sebi ne bih mogao dozvoliti“, rekao je Đukanović.

Ukazuje da nije reč o građanima koji su bili za zajedničku državu 2006. godine, nego o političkim liderima.

„Zaista verujem u politički dijalog, i zaista verujem da Crna Gora može biti samo građanska ili je neće biti“, naglasio je Đukanović.

Ocenio je i da nema ništa nemoralno i nezakonito u bogatstvu njegove porodice.

Đukanović je kazao da je njegov brat uložio novac u privatnu banku, dok je njegov sin osnovao privatnu firmu.

„A firma mog sina, ‘Kodio’, ne ostvaruje nijedan cent prihoda u Crnoj Gori. Ja nisam demagog, ne mislim da tu ima bilo čega nemoralnog“, tvrdi Đukanović.

(Tanjug) Foto: Tanjug

CATEGORIES
Share This