Nezavisni kandidati kao formula za promjene

Nezavisni kandidati kao formula za promjene

Fenomen nezavisnih kandidata za nečelnike i gradonačelnike se na lokalnim izborima u Federaciji BiH pokazao kao uspješna formula za političke promjene koje su uslijedile nakon njih. Da li je takvo nešto moguće na narednim lokalnim izborima u Republici Srpskoj 2024.?

Glasačko tijelo u mnogim opštinama pokazuje zasićenost neefikasnom i vlašću i opozicijom, jer su i pored dugogodišnje vladavine SNSD u Republici Srpskoj mnoge stranke i ranije vladale, tako da bi očekivanja glasača za autentičnim promjenama i zamor politikom uopšte, izvjesno pokazala veći afinitet prema nezavisnim kandidatima. Ova formula se pokazala svojevremeno uspješnom kada je u pitanju Federacija BiH i rušenje političke dominacije SDA.

Tako su na izborima 2016. nezavisni kandidati pokazali značajan uspjeh i bili osvježenje za zamoreno i na razne načine izvarano glasačko tijelo. U 9 opština su tada u Federaciji BiH pobjedili upavo nezavisni kandidati, a zanimljivo je da su dobar rezultat napravili u velikim centrima kao što su Zenica, Visoko, Stari Grad Sarajevo, Bugojno, ali i u Kalesiji, Bužimu itd. Ovaj politički zaokret je bio uvod u političke promjene koje su se kasnije desile na prostoru Federacije BiH na Opštim izborima 2018. i 2022. na kojima je prekinuta dominacija SDA.

Odnos političkih snaga u Republici Srpskoj, posebno unutar opozicije, pokazuje da bi ova formula za naredne lokalne izbore mogla da se primijeni u jednom broju za opoziciju bitnih opština. Naravno, nerealno je očekivati da one opozicione stranke koje imaju snažnu i organizovanu infrastrukturu na te izbore ne izađu sa svojim kandidatima, posebno ako se radi o novim i obrazovanim ljudima. Ali bi zbog ličnih sujeta i perosnalnih sukoba, koje najviše razaraju odnose unutar opozcije i skreću pažnju sa borbe za rušenje dominacije SNSD, upravo ova formula mogla biti dobra izlazna varijanta. Jer je suština pogoditi interes građana, a ne političkih stranaka.

Ta formula bi mogla da se npr. primijeni na Doboj, Zvornik, Trebinje, Gradišku, Prijedor, Mrkonjić Grad, Pale, kao i na jedan broj manjih lokalnih zajednica.  Pri tome bi stranke opozicije trebale da pokažu spremnost da istinski neformalno podrže te nezavisne kandidate, prije svega činjenicom da neće izlaziti sa svojim kandidatima za načelnike ili gradonačelnike.

Naravno, još je više od godinu dana do lokalnih izbora, ali bi stranke opozicije koje su u relativno nesređenim odnosima i bez fokusirane koordinacije, trebale ako ništa da razmisle o jednoj takvoj opciji, jer je bez ikakve sumnje, a to pokazuju sva istraživanja javnog mnjenja, nezadovoljstvo građana stanjem i životom u Republici Srpskoj ogromno (oko 2/3). Samo je pitanje da li to opozicija u Republici Srpskoj u dovoljnoj mjeri shvata i zna da atrikuše u formu političkog djelovanja.

ISTOK

CATEGORIES
Share This