Govedarica: Gacko zarobljeno zagađenjem koje niko ne rješava

Govedarica: Gacko zarobljeno zagađenjem koje niko ne rješava

Određivanje granice emisije štetnih gasova i čestica koje su obavezujuće za civilizaciju današnjice očigledno se ne odnose na nas koji živimo u Gacku. Protokoli o emisijama štetnih gasova i čestica su za Gacko neprimjenjivi i ne važe ali ne zato što ne postoje propisi već zato što generalno naša samosvijest ne može da dosegne do nivoa države.

Samosvijest iz ugla onih koji upravljaju Rudnikom i Termoelektranom Gacko svela se na teoriju obezbjeđenja proizvodnje čije su osnovne sirovine ugalj užasno lošeg kvaliteta i enormne količine mazuta, po principu dan za dan, ne vodeći računa u kakvom ekološkom ambijentu žive stanovnici Gacka. Kada kažem stanovnici onda mislim na one građane koji spavaju u Gacku a ne na one koji dolaze u Gacko kako bi zaradili svoj lični dohodak.

Samosvijest iz ugla onih koji su zaposleni na Rudniku i Termoelektrani u Gacku i koji pošteno zarađuju za svoju egzistenciju svela se na teoriju „bolje i da radi a da praši“ nego „da ne praši a da ne radi“ jer realno govoreći postoje opravdani strahovi od same pomisli da bi TE mogla prestati sa radom tako da je zaštita životne sredine i čovjeka koji živi u njoj ipak u nekom drugom planu. Naravno, to ne treba da čudi jer u državama u kojima radna snaga nema alternativu sasvim su opravdani strahovi ovakve prirode.

Samosvijest iz ugla načelnika opštine je na poražavajuće niskom nivou jer nije teško zaključiti da gospodin načelnik ne pokazuje bilo kakvo interesovanje da ovo pitanje stavi na dnevni red. Njegova samosvijest kada je u pitanju TE dopire isključivo do 15-og u mjesecu kada RiTE treba da uplati redovnu tranšu po osnovu koncesione naknade za korištenje elektroenergetskih objekata, koja se žargonski zove renta.

Samosvijest inspektorata, da li na republičkom ili lokalnom nivou svela se na onu narodnu dosjetku „prođi me se, ajde putem s mirom“ jer inspektori nisu voljni da se u društvenom smislu zamjeraju politički moćnim ljudima koji upravljaju ovim jako značajnim energetskim sistemom Republike Srpske.

Imajući u vidu ove društvene pojave, ne treba očekivati od nadležnih da će preduzeti nešto ozbiljnije kako bi emisija štetnih čestica u narednim danima bila svedena na neki tolerantni nivo. Ako je direktor radne jedinice Termoelektrana prije par dana priznao da je problem u lošem kvalitetu uglja iz tzv. povlatne zone, onda se postavlja pitanje kako će se obezbijediti potrebne količine kvalitetnog uglja ako nam je poznato da se moraju u ovoj godini ispoštovati dva ugovora o isporuci ovog energenta. Jedan ugovor je potpisan sa TE Kolubara dok je drugi u istom iznosu potpisan sa Blatešić transportom iz Laktaša.

Ipak treba biti realan pa reći da je novoizabrana uprava na RiTE Gacko naslijedila ove probleme od prethodne uprave koja je svojim dugogodišnjim nečinjenjem i lošim strategijama (ako ih je uopšte i bilo) dovela kako TE tako i žitelje Gacka u ovakvu poziciju. Svjesni da ih ova činjenica ne amnestira od odgovornosti iz uprave sa RiTE Gacko u petak su poručili kako im je za „stabilizaciju sistema  potrebno nekoliko dana“, iako u ovom momentu više djeluje da bi nam jak vjetar sa sjevera bio od najveće koristi.

Video prilog je izvor Istoka

Autorski tekst: Vukota Govedarica

CATEGORIES
Share This