Fiskalizacija nova novčana pljačka i manipulacija

Fiskalizacija nova novčana pljačka i manipulacija

Novi sistem fiskalizacije koji je u Republici Srpskoj stupio na snagu naišao je na negodovanje privrednika, koji se, kako tvde, susreću sa ozbiljnim problemima u poslovanju.

„Sa prelaskom na novi fiskalni sistem, došlo je do značajnih promjena u načinu servisiranja i održavanja fiskalnih uređaja. U starom fiskalnom sistemu postojali su tzv. fiskalni serviseri koji su bili zaduženi za održavanje i servisiranje fiskalnih uređaja, a korisnici su im plaćali za ove usluge“, navodi čitalac čije ime je poznato redakciji

Međutim, kako navodi, sa novim Zakonom o fiskalizaciji, uloga fiskalnog servisera je eliminisana, a sve servisne i održavačke poslove preuzeo je operater fiskalnog sistema, Sirius 2010.

Dodaje da prema novom zakonu, fiskalizacija, obuka korisnika i defiskalizacija starih fiskalnih kasa su besplatni.

„Sirius 2010 naplaćuje samo usluge održavanja po jedinstvenoj cijeni od 29 KM bez PDV-a (33,93 KM sa PDV-om). Ova cijena je regulisana Troškovnikom Operatera fiskalnog sistema, na osnovu rješenja Ministarstva Finansija Republike Srpske, Broj: 06.05/020-2344-3/24, kojim se daje saglasnost na predloženi Troškovnik Operatera fiskalnog sistema, a u skladu sa članom 8. stav 7. Zakona o fiskalizaciji Republike Srpske („Službeni glasnik Republike Srpske“, br. 15/22).

U skladu sa ovim rješenjem, Operater donosi odluku o jedinstvenoj mjesečnoj cijeni održavanja i podrške elektronskog fiskalnog uređaja:

Opis | Količina | Mjesečni iznos bez PDV-a | Mjesečni iznos sa PDV-om

Jedinstvena mjesečna cijena održavanja i podrške elektronskog fiskalnog uređaja (EFU) | 1 | 29,00 KM | 33,93 KM“, pojašnjava čitalac.

Uprkos ovim jasnim propisima, dosadašnji fiskalni serviseri nakon isporuke novih fiskalnih uređaja naplaćuju korisnicima fiskalizaciju, obuku, i defiskalizaciju, što je, tvrdi, u suprotnosti sa zakonom.

Na taj način, naglašava, dovode korisnike u zabludu da su i dalje dužni plaćati održavanje i servis njima, iako su za to prema važećim propisima isključivo zaduženi Sirius 2010 i sistem koji je on uspostavio.

(BN)  Foto: BN

CATEGORIES
Share This