Smrt Johna Lennona: Ubistvo sa “Lovcem u žitu“

Smrt Johna Lennona: Ubistvo sa “Lovcem u žitu“

8. decembar, vjerovatno je najpoznatiji po hladnokrvnom ubistvu “junaka našeg vremena”. Tog kobnog dana mladić po imenu Mark David Chapman odlučio je da hladnokrvno ubije svog idola.

 

John Lennon sa svojom ženom Yoko Ono vraćao se u svoj stan u New Yorku kada ih je pred ulazom dočekao Chapman. Ne sluteći šta ih čeka prošli su pored Chapmana koji mirno izvukao pištolj i zapucao u Lennonova leđa prvo dva metka, a zatim još tri puta.

Dok je Lennon smrtno ranjen posrtao, a Yoko Ono vrištala, Chapman je iz džepa izvadio knjigu “Lovac u žitu” od J.D. Salingera i nastavio ju čitati kao da se ništa nije desilo. Johnov ubica se bez opiranja predao policiji, poslije je izjavio kako je u glavi čuo glasove “Učini to. Učini to”.

Lennon je iza sebe ostavio stotine besmrtnih stihova, te podstakao mnoge muzičare na borbu za mir.

Raspredale su se razne teorije o Johnovoj smrti, jedna verzija tvrdi da je FBI “isprao” mozak Chapmanu i naredio mu da izvrši atentat.

Mark David Chapman još uvijek je u zatvoru, nedavno mu je odbijena molba za pomilovanje.

Lennon je ostavio mnogo velikih hitova koji se još uvijek slušaju kao i duboki trag na svoje obožavaoce. Uz Paula McCartneya činio je drugu polovinu tima koji je učinio The Beatles najpopularnijim bendom 20. vijeka. Na bend je uticao američki rock and roll, a postali su popularni 1963. godine s pjesmom “Please Please me”, dok se beatlemania proširila u SAD pjesmom “I want to hold your hand”.

Lennon je bio smatran mozgom Beatlesa tj. on je bio the intellectual Beatle te takođe najpopularniji od četvorke. Njegovi stavovi i ideje nisu uvijek bili široko prihvaćeni, pa je tako uzrokovao velike diskusije i polemike 1966. godine izjavivši:

– The Beatles su popularniji od Isusa.

Započevši solo karijeru, postao je antiratni aktivista te je imao nekoliko solo hitova od kojih je najpoznatiji “Imagine”. Godine 1975. prestao se baviti muzikom kako bi se posvetio svojoj ženi Yoko Ono i njihovom sinu Seanu.

John Lennon će se još generacijama pamtiti ne samo po velikom broju kvalitetnih pjesama već i po svojim idejama i mislima o miru i jedinstvu svih ljudi na Zemlji što se najbolje vidi u stihovima pjesme Imagine:

Imagine no possessions
I wonder if you can
No need for greed or hunger
A brotherhood of man
Imagine all the people
Sharing all the world…

Agencije

CATEGORIES
Share This