Namirnice za zdravije i jače srce

Namirnice za zdravije i jače srce

Srce i krvni sudovi predstavljaju cirkulatorni sistem našeg tijela, sačinjen od ogromne mreže krvnih sudova koja prožima čitav organizam i od koje zavisi cjelokupno čovjekovo zdravlje.

Krv, koja prolazi kroz ovaj tanani sistem zadužena je da organizmu dopremi hranljive materije, hormone, kiseonik, druge gasove do svih ćelija u tijelu.

Ćelije zajedno sačinjavaju tkiva, a tkiva organe, organi sisteme, pa je dopremanje važnih materija do ćelija neohodno za zdrav život, zdrav organizam, a sve to omogućava naše srce i krvni sudovi.

Iz tog razloga, očuvanje srca i krvnih sudova je preduslov kvalitetnog života.

S tim u vezi, predstavljamo vam načine kako da sačuvate srce i krvne sudove, a samim tim i sve organe, sisteme organa, zdravlje.

Cilj je da predstavimo hranu koja može biti dostupna svakom, koja je potrebna svakom, jer jedino kao zdrava jedinka, čovjek može iskoristiti svoj puni potencijal u svim oblastima života.

Predstavljamo vam namirnice koje su dobre za vaše srce i krvne sudove.

GLOG za elastičnost krvnih sudova

List, cvijet i plod gloga sadrže supstance koje djeluju kao antioksidansi, a za ovu tematiku je posebno zanimljivo to da glog ne dozvoljava holesterolu da se nagomila i podstiče njegovo rastvaranje u žučnoj kiselini.

Duže korištenje gloga dokazano poboljšava elastičnost krvnih sudova, pa tako podstiče protok krvi kroz srce i cijelo tijelo. Koliko je dobar, glog se preporučuje kao dodatna terapija kod liječenja srčanih tegoba, hemoroida i proširenih vena.

PARADAJZ za zdravo srce i krvne sudove

Paradajz je voće koje ima veliki broj povoljnih efekata na srce i krvne sudove. Najvažniji od njih je obilje likopenoma, koji je antioksidans, i kao takav, znatno snižava mogućnost da dođe do srčanog udara.

Neke studije su pokazale, da kod osoba kod kojih je likopen bio u visokoj koncentraciji u tjelesnoj masti čovjeka, čak upola smanjuju rizik od dobijanja srčanog udara u odnosu na one kod kojih je koncetracija bila najniža. Koncetracija likopena u tjelesnim mastima čoveka je pokazatelj koliko osoba kroz hranu unosi ovaj tako važan antioksidans.

Takođe, treba napomenuti da i prerađeni paradajz, u vidu soseva ili pasti je još bogatiji likopenom, te nije pogrešno koristiti ni takve proizvode.

Beta-karoten pospješuje apsorpciju likopena, odnosno pored njega likopen se još više iskorištava iz hrane, ali srećna okolnost je to što je i sam paradajz bogat beta-karotenom.

LOSOS za jako srce i krvne sudove

Losos je okeanska riba, koja je odličan izbor za ovaj naš spisak namirnica, jer je veoma bogata omega-3 masnim kiselinama, koje imaju svoje antikoagulantno dejstvo, odnosno smanjuju mogućnost za zgrušavanje krvi, i na taj način pomažu cirkulaciju krvi kroz krvne sudove.

Takođe, omega-3 masne kiseline pomažu u snižavanju nivoa triglicerida u krvi, masti koja potpomaže oboljenja srca i krvnih sudova.

Ostale alternativne opcije, koje imaju ovakvo dejstvo su: tunjevina, pastrmka, sardina, skuša.

MRKVA smanjuje rizik od srčanog udara

Mrkva je namirnica bogata karotenoidima, i kao takva jedna je od namirnica sa najvećim kardioprotektivnim uticajem.

Jedna studija je pokazala da osobe koje su unosile bar jednu porciju mrkve, ili pirea od mrkve, imali su čak za 60 procenata smanjen rizik od srčanog udara u odnosu na one koji su uzimali ovu namirnicu manje od jedne porcije dnevno.

Preporučuje se čak i uzimanje mrkve zajedno sa maslinovim uljem, jer maslinovo ulje povećava iskorištavanje beta-karotena iz mrkve. Takođe, spremanje ove namirnice na pari povećava bioraspoloživost beta-karotena, pa je i takav način spremanja preporučljiv.

Osim što je beta-karoten iz mrkve dobar za zdravlje vašeg srca, njegova uloga se ne završava tu. Njegova povoljna svojstva su višestruka i to trebate da imajte u vidu.

BROKOLI superhrana za očuvanje zdravlja srca i krvnih sudova

Nutritivne vrijednosti brokolija, čine ovu namirnicu “superhranom”, koja je jedna od najbitnijih za očuvanje zdravlja srca i krvnih sudova, kao i cjelokupnog zdravlja. Ovu namirnicu treba unositi redovno radi očuvanja zdravlja vašeg cirkulatornog sistema.

Njegova vrijednost ogleda se u bogatstvu ove namirnice sulforafanom, jedinjenjem koje može da aktivira Nrf2, odnosno zaštitni protein koji je inače obično neaktivan u arterijama koje su sklone začepljenjima.

Mladice brokolija se često mogu naći u prodavnicma zdrave hrane pa čak i u nekim drugim prodavnicama, a one su naročito bogate sulfarafanom, mada i cvjetovi brokolija imaju obilje ovog jedinjenja.

Svjež brokoli može biti odličan dodatak za salate, supe, salate sa topovima i sendviče. Pronađite svoj način, kombinaciju, koja će vam omogućiti da uživate u ovoj namirnici i ujedno činiti uslugu vašem organizmu.

CELER za liječenje visokog krvnog pritiska

Celer se veom dugo koristi u tradicionalnoj kineskoj medicini kao lijek za liječenje visokog krvnog pritiska. Posljednjih godina, zapadna medicina, odnosno naučnici sa zapada počinju da uviđaju blagodeti ovog povrća.

Postoji studija u kojoj je celer davan miševima, i njome je pokazano da se krvni pritisak kod ovih miševa smanjio čak za 10 procenata. Celer je poznat po tome što je bogat kalijumom koji utiče na smanjenje krvnog pritiska, ali postoje još mnogi sastojci sa ovim efektom.

Zapravo, celer sadrži i butil fatalid koji, fitohemijsko jedinjenje koje ujedno daje upečatljivu aromu ovom povrću. Celer je takođe bogat i luteolinom, flavonidom za koji se pokazalo da sprečava oksidaciju lošeg (LDL) holesterola. Kada kupujete celer, ako ste u mogućnosti najbolje bi bilo da odaberete onaj koji je organski uzgajan.

Razlog tome je, što su i celer pored paprike (babure), na vrhu liste što se tiče sadržaja zagađivača, naročito neurotoksine pesticide, a i potencijalno kancerogenu supstancu hlorotalonil.

SJEME BUNDEVE ima povoljan uticaj na kardiovaskularni sistem

Iako često zbunjuje podatak koji nalazite na kesicama ovih sjemenki, da su veoma kalorične i bogate mastima, nikako ih se ne trebate odreći jer je njihov uticaj na kardiovaskularni sistem veoma povoljan. Preporučuje se umjerena konzumacija ovih sjemenki, jer njihova konzumacija utiče na smanjenje lošeg holesterola (LDL).

Ovaj mehanizam se odigrava uz pomoć fitosterola kojima je sjeme bundeve jako bogato. Zato nikako ne izbjegavajte ovu tamnozelenu namirnicu!

U jesen čak možete i sami izvaditi sjeme iz bundeve i osušiti ga, te konzumirati. Sjeme osušenih bundeva može se konzumirati kao užina, ili se može dodavati u salate ili druga slana i slatka jela.

ORASI su hrana sa povoljim uticajem na srce i krvne sudove

Unošenje malih količina oraha tokom sedmice može značajno povoljno uticati na vaše srce i krvne sudove. Zapravo oko 140 gr oraha smanjuje rizik od srčanih bolesti čak za 50 odsto. Orasi su bogati “dobrim mastima”, i ove mononezasićene masti utiču na smanjivanje lošeg (LDL) holesterola, i povećanje dobrog (HDL) holesterola.

Orasi su dobar izvor omega-3 masnih kiselina, međutim, one nisu sasvim identične kao masti koje možemo naći u ribljim namirnicama. Alternativne opcije orasima su: bademi, pistaći, čija sjemenke, laneno sjeme i drugi orašasti plodovi.

CRNA ČOKOLADA ima povoljan efekat na srce i krvne sudove

Umjerena potrošnja tamne čokolade utiče na smanjenje krvnog pritiska, tako da je to dobra vijest za sladokusce. Dokazano je da konzumacija nekoliko kockica čokolade dnevno, smanjuje nivo lošeg holesterola za 10 odsto.

Ovo nije čudno, jer crna čokolada sadrži flavonoide slične one poznate nađenim u zelenom čaju i crvenom vinu, i jedna je od namirnica najbogatijih antioksidantima. Mlijeko ometa apsorpciju ovih materija, pa zbog toga mliječne čokolade, imaju manje povoljan antioksidantni uticaj na cirkulatorni sistem u odnosu na crnu čokoladu.

Sem toga, tamna čokolada bogata je kalijumom i bakrom, elementima koji sami po sebi imaju povoljan efekat na srce i krvne sudove.

Međutim, u planiranju unošenja ove namirnice treba biti oprezan, jer jeste kalorična i bogata mastima, te pretjerivanje u konzumaciji nije poželjno.

BOROVNICE su odlična hrana za srce i krvne sudove

Borovnice su stekle reputaciju “superhrane”, i to ne bez razloga. Zbog visokih koncetracija antocijanina, konzumacija borovnica pospješuje uklanjanje slobodnih radikala, učestvuju u popravljanju oštećenih proteina u krvnim sudovima, te unapređuju sveukupno zdravlje srca i krvnih sudova.

Antocijanini povećavaju i efekat vitamina C, kojima su i same borovnice bogate. Pored toga borovnice su dobar izvor rastvorljivih i nerastvorljivih vlakana, kao što je pektin. U poređenju sa drugim jagodičastim voćem, borovnice su veoma bogate i vitaminom E.

JABUKOVO SIRĆE povoljno za kardiovaskularni sistem

Jabukovo sirće, vječiti narodni lijek, ima svoje povoljne efekte na kardiovaskularni sistem, o čemu govore brojna istraživanja.

Neke studije izvedene nad životinjama pokazuju da je moguće dodatno djelovanje jabukovog sirćeta na sniženje holesterola i krvnog pritiska.

Zato je prava odluka, zamijeniti alkoholno sirće jabukovim!

ZELENI ČAJ utiče na pritisak

Konzumacija većih količina zelenog čaja utiče na sniženje krvnog pritiska, i sem toga na smanjenje koncetracije lošeg holesterola u krvi. Istraživanje na životinjama pokazala su da, polifenol, jedinjenje koje se nalazi u zelenom čaju, smanjuju apsorpciju holesterola u crijevima, a i pospješuje izlučivanje holesterola iz organizma.

Pri kupovini radije izaberite zeleni čaj koji nije u vrećicama, već koji se sastoji iz cijelih listića, jer je iz njih dolazi do boljeg oslobađanje polifenola.

 

(SrpskaCafe)

CATEGORIES
Share This