Prvi put odata pošta žrtvama NATO bombardovanja

Prvi put odata pošta žrtvama NATO bombardovanja

– Novoizabrani predsjednik Crne Gore Jakov Milatović danas je odao počast i položio vijenac na spomen-obilježju nevinim žrtvama NATO bombardovanja u Murinu, što je prvi put da crnogorski predsjednik dođe na obilježavanje godišnjice nevino stradalim murinskim žrtvama.

Milatović je poručio da je ovdje prvenstveno došao kao čovjek, a onda i kao novoizabrani predsjednik da oda počast nevino stradalim žrtvama i da se na neki način izvini u ime države Crne Gore zbog prethodnog maćehinskog odnosa prema današnjem danu i prema ovoj velikoj žrtvi.

On je istakao da je 30. april 1999. godine bio tužan dan ne samo za ovaj kraj, nego za cijelu Crnu Goru.

„Ovo je možda najtužniji dan u novijoj istoriji. Stradalo je šest nevino stradalih ljudi, ovo stradanje obavezuje na sjećanje. Ako se ne sjećamo naših žrtava i ako ih ne poštujemo, onda nas kao naroda neće biti. Odavde želim da pošaljem poruku mira, poruku bolje, ljepše budućnosti u Crnoj Gori u kojoj se ovako nešto više ne smije i neće dogoditi“, dodao je Milatović.

Prije odavanja pošte stradalima, među kojima su troje djece i troje odraslih, Njagovo preosveštenstvo episkop budimljansko-nikšićki Metodije sa sveštenstvom služio je liturgiju i parastos u Crkvi Svete Petke u Murini.

Na spomenik vijence su položili i predsjednici opština i skupština Plava, Berana i Andrijevice, predstavnici Vlade Crne Gore, političkih partija i drugi.

Avioni NATO bombardovali su varošicu Murino 30. april 1999. poslije podne bez sirene za uzbun.

Tada je srušen stari kameni most, a na njemu je život izgubilo šest civila, među kojima je bilo troje djece.

Poginuli su četrnaestogodišnji Miroslav Кnežević, trinaestogodišnja Olivera Maksimović, jedanaestogodišnja Julija Brudar, zatim Vukić Vuletić /47/, Milka Кocanović /69/ i Manojlo Кomatina /73/.

Vijence i cvijece na spomenik stradalima danas je položio i veliki broj građana Gornjeg Polimlja.

Obilježavanje 24 godine od NATO bombardovanja organizovali su Eparhija budimljansko-nikšićka, porodice žrtava bombardovanja, Mjesna zajednica Murino i Srpski nacionalni savjet Crne Gore.

(Srna) Foto: Srna

CATEGORIES
Share This