Pitanje Srba u Hrvatskoj se rješava u Zagrebu

Pitanje Srba u Hrvatskoj se rješava u Zagrebu

Treba da donosimo odluke koje će poboljšati položaj Srba i drugih nacionalnih manjina u Hrvatskoj, rekao je danas hrvatski premijer Andrej Plenković na četvrtoj Velikoj skupštini Srpskog narodnog vijeća (SNV) održanoj u Zagrebu.

Pitanje Srba u Hrvatskoj se rešava u Zagrebu, i to je najveća vrednost dijaloga koji smo uspostavili sa srpskom manjinom u Hrvatskoj, poručio je Plenković.

Kako je istakao, dogovor je sa predsednicom Vlade Srbije Anom Brnabić da se napravi inventar otvorenih pitanja na nivou ministarstava spoljnih poslova, i da to služi kao preduslov za rešavanje svih daljih otvorenih pitanja između dve zemlje i može doprineti jačanju odnosa.

„Kao predsednik Vlade koji već sedmu godinu održava snažno partnerstvo sa svim predstavnicima nacionalnih manjina u Saboru, ali i sa svima u Hrvatskoj, negujući otvoreno i tolerantno društvo u kome Hrvatska u 2023. godine predstavlja zemlju koja je rešila sva svoja ključna nacionalna pitanja. Hrvatska je stekla međunarodnu poziciju u kojem smo pratkično ostvarili sve državno-političke ciljeve u poslednjih 30 godina“, poručio je Plenković.

Kako je objasnio, „to radimo sa pouzdanjem i željom da svi koji žive u Hrvatskoj, bilo Hrvati ili pripadnici nacionalnih manjina, uživaju sva prava, osećaju se dobro i doprinose hrvatskoj državi“.

On je rekao da to govori zato što je Brnabić sama kazala da su odnosi Srbije i Hrvatske opterećeni brojnim nasleđem „u zadnjih stotinak godina“.

Kako je rekao, „pre sedam godina, kada smo formirali parlamentarnu većinu koja uz HDZ u saradnji sa ostalim strankama i svim zastupnicima nacionalnim manjinama, formirali smo trougao političke stabilnosti“.

To nam je omogućilo, kaže Plenković, da ostarimo ciljeve na kojima nam je čestitila premijerka Brnabić.

„Velikim političkim gestom potpredsednika Vlade Borisa Miloševića i njegovim gestom u Kninu 2020. godine, mojom posetom Varivodama, u Gruborima, gde je bio ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, postižemo pijetet prema žrtvama i vrlo jasno određenje prema onome što je za Hrvate i Hrvatsku itekako nedvosmisleno“, istakao je on.

„Posledice agresije Miloševićevog režima na Hrvatsku nažalost osećamo u poslednjim decenija“, rekao je Plenković.

Prema njegovim rečima, savremena i moderna Hrtvatska je zemlja koja štiti manjinska prava, poštuje i jača vladavinu prava i demokratiju uopšte. Naglasio je da Hrvatska ceni što je Tomoslav Žigmanov postao ministar u novoj Vladi Srbije, što je itekako važna poruka za Hrvate u Srbiji.

„Ti problemi žive i utiču na raspoloženje i predstavljaju prepreke u unapređenju odnosa Hrvatske i Srbije“, rekao je Plenković.

(Tanjug) Foto: Arhiva

CATEGORIES
Share This