Republika Srpska najveća prepreka napretku BiH

Republika Srpska najveća prepreka napretku BiH

– Visoki predstavnik u BiH Kristijan Šmit izjavio je danas na sednici Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija da je u Bosni i Hercegovini, tri decenije nakon rata, postignut značajan napredak, ali da postoje prepreke od kojih je Republika Srpska „najveća“.

„Preusmeravanje, suspenzija ili uslovljavanje finansiranja su alati koje međunarodni partneri imaju pri ruci da odgovore na secesionističku politiku Republike Srpske“, rekao je Šmit prilikom podnošenja izveštaja Savetu bezbednosti UN o stanju u BiH, prenosi Srna.

On je pozvao Savet bezbednosti da „ozbiljno shvati secesionističke pretnje predsednika Republike Srpske Milorada Dodika“, čija retorika, smatra Šmit, predstavlja „pretnju miru i stabilnosti u zemlji, a potencijalno i širem regionu“.

Šmit je podsetio na sporno pitanje imovine u Bosni i Hercegovini i odbijanje Republike Srpske da prizna odluke Ustavnog suda po tom pitanju, te pozvao sve lidere u BiH da rade zajedno na ustavnim reformama sa ciljem poboljšanja ljudskih prava.

Govoreći o evropskom putu BiH, visoki predstavnik je rekao da Bosna i Hercegovina mora da uđe u Evropsku uniju, ali tek kada bude ispunila sve standarde.

On je pozvao lidere u BiH da ostanu uključeni u proces pomirenja i da izbegnu kontraproduktivnu retoriku i akcije.

Šmit je istakao da je „jasna posvećenost BiH putu ka EU posebno relevantna kada se gazi međunarodno pravo i narušava suverenitet i teritorijalni integritet nezavisnih država u Evropi“, ističući da je Dodik „pokazao simpatije prema ulozi Rusije u ratu u Ukrajini“.

Kako je naveo, suverenitet i teritorijalni integritet BiH nisu pitanja o kojima se može pregovarati.

Visoki predstavnik u BiH je zahvalio Srbiji i Hrvatskoj na stavu o poštovanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta BiH.

Predsedavajuća Predsedništva BiH Željka Cvijanović napustila je zasedanje SB UN tokom Šmitovog obraćanja.

(Tanjug) Foto: Screenshot

CATEGORIES
Share This