Stanje alarmantno: Opštinama novac od PDV-a uskraćen

Stanje alarmantno: Opštinama novac od PDV-a uskraćen

Pored toga što su prihodi od PDV u konstantom rastu od početka godine i iako su planirani od strane ministarstva finansija da budu veći za oko 20% za lokalne zajednice u 2023 godini, iz mjeseca u mjesec na račune opština i gradova doznačavaju se sve manji iznosi po ovom osnovu čak i u poređenju sa prošlom godinom, istakao je Đorđe Milićević, član Predsjedništva SDS.

„Zamislite o kakvom ignorantskom odnosu je riječ kada se na dva zahtjeva za zajedničkim sastankom sa načelnicima iz saveza opština i gradova iz januara i marta ove godine premijer Vlade RS Radovan Višković nije udostojio ni odgovoriti“, naglasio je Milićević.

Istovremeno ministrica uprave i lokalne samouprave gospođa Jujić, kaže on, kao da ne postoji, ministrica finansija gospođa Vidović ponavlja u medijima da je sve pod kontrolom a samo za prva četiri mjeseca to je u prosjeku manje za 15% sredstava u poređenju sa prošlom godinom.

„I dok su lokalne zajednice uskraćene za sredstva koja im po zakonu pripadaju, predstavnici vlasti koji se utrkuju da kažu kako im je Republika Srpska na prvom mjestu dok istovremeno povećavanju  budžet zajedničkih institucija BiH za 242 miliona maraka! Samo su budžet Ustavnog suda BiH, čije odluke navodno ne priznaju, u ovoj godini povećali duplo“, rekao je Milićević.

On je upitao da li je to neka nova politika SNSD i njihovih partnera i to politika jačanja institucija BiH na štetu lokalnih zajednica Republike Srpske ili samo još jedan dokaz lažne patriotske politike koja se vodi već dugi niz godina?

„Ni na jedan jedini dopis koji je u zadnje vrijeme upućen Vladi vezano za pitanja finansiranja ili projekata odgovora nema. Oni koji treba da provode zakon provode nepravdu a zna se šta biva kada nepravda postane zakon! Onda otpor postaje dužnost“, zaključio je Milićević.

(BN) Foto: BN

 

CATEGORIES
Share This