Vuk Mandić (13) iz Banjaluke hobi pretvorio u biznis: Biljke vraćaju ljubav koju im pružite

Vuk Mandić (13) iz Banjaluke hobi pretvorio u biznis: Biljke vraćaju ljubav koju im pružite

 – Festival cvijeća, održan nedavno u Banjaluci, okupio je mnogobrojne ljubitelje ukrasnog cvijeća i biljaka u parku „Petar Kočić“, i na jedinstven način, uz cvijetnu čaroliju, otvorena je manifestacija “Banjalučko proljeće“.

Među mnogobrojnim izlagačima, koji su ponosno pokazali ukrasne biljke, sadnice i plodove svoga rada, izdvajao se štand trinaestogodišnjeg Vuka Mandića, učenika osmog razreda Osnovne škole „Ivo Andrić“ u Banjaluci.

U razgovoru za „Nezavisne novine“ ovaj mladi zaljubljenik u prirodu sa ponosom ističe da se za biljke zainteresovao još kada je imao šest godina, kada je počeo da uči o sadnji i bogatstvima biljnog svijeta.

„Ovo su sve biljke koje sam ja uzgajao, a porodica mi pomogne koliko može. Posvećen sam uzgoju biljaka i iskoristio sam priliku koju Festival cvijeća nudi, da predstavim svoje proizvode. Na štandu sam predstavio čuvarkuće, pitomi bršljan, tamjan, puzavice, bosiljak, saksifragu, kao i sadnice mečje (medveđe) lijeske i Pančićeve omorike. Mečja lijeska naziva se i drvo budućnosti, otporna je na sve uslove u kojima drvo može da raste. Na toplotu, veliku hladnoću i nema štetočina koje je napadaju, ne raste žbunasto kao ostale lijekse, već ima kupolastu krošnju i stablo i kada naraste pravi veliki hlad i donosi mnogo većih i ukusnijih plodova od obične lijeske“, objasnio je najmlađi izlagač na Festivalu cvijeća te dodao da biljke vraćaju svu ljubav koju im pružite.

Ovaj vrijedni dječak poručuje svojim vršnjacima da ne odustaju od hobija, da ne obraćaju pažnju na osobe koje im govore da su premladi, ili da nešto ne mogu da urade.

„Kada sam drugarima ispričao za svoju ideju o uzgoju cvijeća i sadnica, mnoge sam i zainteresovao za hortikulturu, i obećali su mi pomoći iduće godine oko uzgoja“, sa osmijehom kaže Vuk i dodaje da on od svog hobija ima i zaradu, tako da se njegov trud i rad i te kako isplate.

„Trenutno se najviše traže sadnice mečje lijeske, a jedan komad dvogodišnje sadnice košta 10 KM, dok je cijena jednogodišnje sadnice za jedan komad šest KM“, naglasio je Vuk.

Štand ovog dječaka privukao je pažnju mnogobrojnih Banjalučana, koje je pored zanimljivih biljaka privukla i činjenica da su mladom preduzetniku pomagali rođak i sestra, koji su sa osmijehom na licu dočekivali mušterije.

Vukova sestra, Nika Mandić, kaže da je ponosna na preduzetnički duh svog brata, i da mu rado pomaže kada god ima vremena.

Nezavisne

CATEGORIES
Share This