Spirala na nebu iznad Havaja, naučnici nemaju pojma o čemu se radi

Spirala na nebu iznad Havaja, naučnici nemaju pojma o čemu se radi

Kamera na vrhu najvišeg vulkana na Havajima snimila je nešto što izgleda kao spirala na noćnom nebu.

 

Naučnici vjeruju da je čudan fenomen povezan s vojnim GPS satelitom lansiranim iz rakete SpaceX na Floridi.

Fotografije i video snimljeni su 18. januara kamerom na vrhu najvišeg havajskog vulkana Mauna Kee, ispred Nacionalnog astronomskog opservatorijuma japanskog teleskopa Subaru. Video prikazuje bijelu kuglu koja se širi i oblikuje spiralu dok se kreće nebom, a zatim blijedi i nestaje.

Ichi Tanaka, naučnik u zvjezdarnici na vulkanu, rekao je da je te noći radio na drugom zadatku te da nije odmah vidio neobičnu pojavu. Jedan od njegovih saradnika mu je, gledajući prenos kamere uživo na YouTubeu, poslao snimak.

– Kad sam otvorio Slack, vidio sam to i za mene je to bio nevjerovatan događaj – rekao je Tanaka, dodavši da je primijetio sličnu spiralu prošlog aprila, takođe nakon lansiranja SpaceX-a, ali je bila nešto veća i slabija.

SpaceX je lansirao vojni satelit ujutro 18. siječnja iz svemirske postaje Cape Canaveral na Floridi. Položaj spirale odgovarao je mjestu na kojem se očekivao drugi stepen rakete SpaceX nakon lansiranja.

SpaceX nije odgovorio na e-mail u kojem je tražen njihov komentar.

Tanaka je rekao da je zvjezdarnica postavila kameru kako bi pratila okolinu van teleskopa Subaru i dijelila slike čistog neba iznad Mauna Kee. Neko ko posmatra nebo u manje vedrim uslovima, naprimjer iz Tokija, možda nije vidio spiralu, rekao je.

Vrh Mauna Kea ima neke od najboljih uslova za posmatranje na Zemlji za astronomiju, što ga čini omiljenim mjestom za najnaprednije svjetske zvjezdarnice. Vrh smatraju svetim i mnogi Havajci ga vide kao mjesto na kojem borave bogovi.

The Guardian

CATEGORIES
Share This