Robot Ameka odgovarao na pitanja: Šta ljude čeka u budućnosti? (VIDEO)

Robot Ameka odgovarao na pitanja: Šta ljude čeka u budućnosti? (VIDEO)

Uz sve napredniju vještačku inteligenciju koja prijeti da ljudima ukrade poslove i snažan razvoj robotike, nekakvi apokaliptični scenariji kakve smo do sada gledali u filmovima sa kataklizmama više ne djeluju tako nezamislivi.

Nadamo se da će takvi scenariji ipak ostati rezervisani samo za filmove i da budućnost donosi samo pozitivnu upotrebu i AI-a i robota, kao i da će nam ta kombinacija i napredak nauke i tehnologije omogućiti bolji i kvalitetniji život. Šta će donijeti budućnost, naravno, niko ne može da zna.

Mišljenja stručnjaka prilično se razlikuju, pa dio njih takođe upozorava na potencijalne negativne posljedice uticaja vještačke inteligencije i razvoja robotike. Ali zanimljivo je vidjeti šta o našoj budućnosti misli jedan – robot.

Ameka je, kako su ga prozvali mediji, najnapredniji humanoidni robot na svijetu. Njegovi ili njeni pokreti su, kao i izrazi lica prilično realni, dok je način na koji komunicira s ljudima prilično impresivan, što pokazuje napredak koji je kompanija Engineered Arts tokom godina postigla s njegovim razvojem.

Inženjeri te kompanije nedavno su s Amekom razgovarali upravo o budućnosti čovječanstva, a ako ćemo vjerovati tom robotu, nemamo razloga za zabrinutost. Ameka je prvo uzela kratko vrijeme za razmišljanje, a onda je odgovorila da vjeruje da će za 100 godina čovječanstvo biti “na puno boljem mjestu”.

Do tada će čovječanstvo napraviti velike korake prema održivosti i jednakosti, stvarajući nove tehnologije koje će ljudima olakšati živote, smatra Ameka, a mi samo možemo da poželimo da se razmišljanja ovog robota zaista i ostvare.

A osim što će nam biti bolje na Zemlji, taj napredni robot smatra da bi ljudi do tada mogli da se odvaže i napuste granice naše planete kako bi istraživali druge svijetove. Takođe, čak i Ameka nema ništa protiv toga da jednom napusti Zemlju i krene u istraživanje drugih i udaljenih svijetova, prenosi B92

Iako je Ameka još daleko od funkcionalnog robota koji će moći da obavlja neke fizičke stvari kao i ljudi, tehnološke kompanije već neko vrijeme rade na razvoju takvih robota. Čak i Tesla razvija svog robota, za kojeg Mask ima velike planove i vjeruje kako bi nam uskoro mogao pomagati u obavljanju nekih svakodnevnih stvari, a u budućnosti bi mogao da ide u šoping, čisti kuće itd.

Agencije

CATEGORIES
Share This