Objašnjen fenomen crvenog kruga na nebu iznad Italije i Jadrana

Objašnjen fenomen crvenog kruga na nebu iznad Italije i Jadrana

 

– Jezivi prsten crvenog svjetla blješti poput velikog NLO iznad Italije. Šta je to bilo? – stoji u naslovu teksta koji prenosi Yahoo News, a o ovoj pojavi pišu naučni portali u svijetu.

Iako je prema riječima svjedoka ovaj fenomen bio kratkog vijeka, fotograf Valter Binotto, uspio je da snimi fotografije koje su postale viralne i pokrenule gomilu teorija. Ubrzo su se javili naučnici koji su objasnili o čemu se radi, piše Slobodna Dalmacija.

Foto: Spaceweather

Fenomen je takođe poznat kao emisija svjetlosti i vrlo niske frekvencije poremećaja zbog izvora elektromagnetnih impulsa ili skraćeno ELVE (na engleskom vilenjak).

Prečnik kruga u ovom slučaju iznosio je 360 ​​km, a predstavlja vrstu poremećaja koji nastaje u stratosferi ili mezosferi usljed intenzivnog elektriciteta grmljavinskih oluja. Drugim riječima, kada elektromagnetni impulsi munje pogode jonosferu naše planete u njenim gornjim dijelovima, pojavljuje se crvena svjetlost.

Prvi put su snimljene 1990. godine, a razlog tome leži u činjenici da su vidljive uglavnom samo iz svemira.

Stručnjaci tvrde da je nekoliko njih uhvaćeno objektivima NASA kamera, ali da je ovo dosad najbolja slika sa Zemlje. I sve zahvaljujući snažnoj oluji koja je pogodila Ankonu i proizvela snažne električne udarne talase.

Yahoo News

CATEGORIES
Share This