NP „Sutjeska“: Posjetiocima omogućena virtuelna šetnja kroz prašumu Perućicu

NP „Sutjeska“: Posjetiocima omogućena virtuelna šetnja kroz prašumu Perućicu

U Nacionalnom parku „Sutjeska“ zvanično je počeo sa radom „Centar za virtuelnu stvarnost u Perućici“.

Uporedo sa pripremama za otvaranje turističke sezone u Nacionalnom parku „Sutjeska“, u funkciju je stavljen objekat virtuelne stvarnosti, koji posjeduje sofisticiranu tehnologiju na principima VR naočara, 9D sjedišta, „mashine gun“ i drugih tehničkih pomagala.

„Centar za virtuelnu stvarnost u Perućici“ je novina u Nacionalnom parku „Sutjeska“ a posjetiocima nudi virtuelnu šetnju kroz Perućicu, kao i pregled brojnih svjetskih turističkih destinacija i edukatrivnih programa pomoću VR naočara. Centar je prije svega edukativnog karaktera, ali nudi i mnogo zabave, kaže rukovodilac Sektora za razvoj i unapređenje NP „Sutjeska“ Mirjana Radović: „U Virtuelnom centru imamo zaposlene edukatore koji, dok vi koristite usluge Centra, vas pričom provedu kroz Nacionalni park i prašumu Perućicu. Posjetioci centra i edukatori mogu da se povežu VR naočarama i da u realnom vremenu gledaju ono što se dešava u Perućici. Dok posjetioci gledaju šta se dešava u prašumi, edukator objašnjava gdje se nalazite i šta vidite. Ovo je jedna velika novina i interesantna priča i za Nacionalni park ali i za Foču jer sličan centar nema u regiji“.


Centar za virtuelnu stvarnost pruža brojne edukativne mogućnosti, poput on lajn predavanja u školama, kako bi se učenici na ovaj način upoznali sa najvećom prašumom u Evropi: „Kada su se radili naučni radovi za ovaj centar, radili su se sa Ministarstvom prosvjete i kulture, kako bi uskladili te naše edukativne programe sa nastavnim planom i programom u školama. Ovo posebno može biti interesantno za đake šestog razreda kada počinje da se uči biologija, ali i starije. Nastavnici mogu da se, na daljinu, povežu sa našim vituelnim centrom i da na taj način učenike provedu kroz Perućicu a đaci da gledaju šta se u realnom vremenu dešava u prašumi“


Osnovni cilj osnivanja Centra za virtuelnu stvarnost u Perućici je njena zaštita, odnosno da ona bude dostupna svima bez ugrožavanja ekosistema, navodi Radovićeva: „Perućica je strogo zaštićen rezervat, koja mora da ostane u ovakvom stanju i za narednih 100 godina i više. To znači da mali broj ljudi tokom dana može da uđe u prašumu. Zbog toga je postojanje ovog Centra važno, jer vi u njemu možete da vidite šta se dešava u Perućici, ali da ne idete u prašumu. Pored toga, i neka nepristupačna mjesta koja se fizički ne mogu posjetiti kada odete u Perućicu pokrivena su kamerama i vi ih iz centra možete vidjeti“, zaključila je Radovićeva.


„Inovativne tehnologije za bolju zaštitu- Virtuelna stvarnost unutar Perućice“ je projekat koji finansira Evropska unija, a implementira NP “Sutjeska” u partnerstvu sa Šumarskim fakultetom Univerziteta u Banjaluci.Projekat se sprovodi na području Nacionalnog parka „Sutjeska“, sa posebnom pažnjom na očuvanje rezervata prirode – prašumu Perućicu koja se nalazi među nominacijama za upis na Uneskovu listu svjetske baštine.

Prašuma Perućica je jedna od dvije preostale prašume u Evropi i prostire se na površini od 1.434 hektara. Perućicu s pravom nazivaju „pluća Evrope“ koja je dio Nacionalnog parka “Sutjeska”, najstarijeg i najvećeg u Bosni i Hercegovini. U njoj se nalazi mnogo stabala koja su stara više od 300 godina i visoka preko 50 metara. Smatra se da je sama prašuma stara oko 20.000 godina

(Radio Foča)

CATEGORIES
Share This