Ficov kandidat odnio pobjedu

Ficov kandidat odnio pobjedu

Kandidat koga podržava vladajuća koalicija Peter Pelegrini pobjedio je u drugom krugu predsjedničkih izbora u Slovačkoj sa 53,12 odsto osvojenih glasova, što znači da je dobio podršku 1.409.255 birača, saopštio je danas slovački Zavod za statistiku.

Njegov protivkandidat, prozapadno orijentisani političar, bivši diplomata Ivan Korčok osvojio je u juče održanom drugom krugu izbora 46,87 odsto glasova, odnosno za njega je glasalo 1.243.709 birača, prenosi agencija TASR.

Na predsjedničke izbore je izašlo 61,14 odsto upisanih u biračke spiskove u Slovačkoj, ukupno 2.671.279 birača.

Peter Pelegrini (48), saveznik premijera Roberta Fica, sa kojim dijeli stav prema Rusiji, naslijediće na položaju predsjednika države Zuzanu Čaputovu.

Slovačka je bila jedan od najčvršćih saveznika Ukrajine pre nego što je Fico došao na vlast u oktobru 2023. godine sa obećanjem da ce zaustaviti slovačke isporuke vojne pomoći Kijevu, navodi BBC i ocjenjuje da je sada, kada je Pelegrini preuzeo položaj od liberalne predsjednice Čaputove, Ukrajina definitivno izgubila slovački glas podrške u EU i NATO.

BBC podsjeća i da je Fico nedavno izjavio da je predsjednik Rusije Vladimir Putin “nepravedno demonizovan” i upozorio da bi prijem Ukrajine u NATO označio početak trećeg svjetskog rata.

Kako se dodaje, Pelegrinijeva kampanja djelimično je bila praćena retorikom podrške Moskvi, a Pelegrinijev protivkandidat Ivan Korčok optuživan je da je ratni huškač koji bi poslao slovačke vojnike da se bore u Ukrajini, iako predsjednik Slovačke nema takva ovlašćenja.

Srpskainfo

CATEGORIES
Share This