Svijet se naoružava, na vojsku potrošeno 2,24 triliona dolara

Svijet se naoružava, na vojsku potrošeno 2,24 triliona dolara

Globalna vojna potrošnja dosegla je novi vrhunac u 2022. godini, objavio je institut za mirovna istraživanja SIPRI sa sjedištem u Štokholmu, navodeći da se radi o rastu potrošnje od 3,7 posto usklađenih s inflacijom, odnosno da je u te svrhe potrošeno 2,24 triliona dolara.

Evropske zemlje su u 2022. godini, pri tom, zabilježile najveći rast potrošnje unazad 30 godina zbog ruske agresije na Ukrajinu.

– Vojni izdaci u zemljama centralne i zapadne Evrope iznosili su 345 milijardi dolara. U realnoj vrijednosti, potrošnja tih država prvi put nadmašuje onu iz 1989., na kraju hladnog rata, a 30 posto je veća od one iz 2013. godine – istakao je SIPRI u izvještaju na svojim službenim stranicama.

Globalno gledano, zemlje svijeta tako su osmu godinu zaredom nastavile izdvajati više novca za vojsku nego prethodne godine.

U institutu SIPRI očekuju da će se ovaj trend nastaviti i sljedećih godina, s obzirom na trenutnu sigurnosnu situaciju.

Uvjerljivi lider SAD, slijede Kina i Rusija

Uvjerljivi lider u potrošnji i dalje je SAD, a slijede ga Kina i Rusija, koja je zbog rata skočila sa petog na treće mjesto na listi zemlja s najvećom vojnom potrošnjom.

Ukrajina je zabilježila porast od 640 odsto i sada se nalazi na 11. mjestu nakon što je prethodne godine bila na 36. mjestu. Njemačka ostaje sedma, nakon povećanja od 2,3 odsto.

Godišnji izvještaj SIPRI smatra se najopsežnijom svjetskom bazom podataka o vojnoj potrošnji zemalja, u koje uključuju izdatke zemalja za osoblje, vojnu pomoć te vojno istraživanje i razvoj, piše Avaz.

(Srpskainfo)

CATEGORIES
Share This