Nastradalo 14 ljudi, 158 povrijeđenih: Zbog velikog problema sa medvjedima predložen 3 puta veći odstrel

Nastradalo 14 ljudi, 158 povrijeđenih: Zbog velikog problema sa medvjedima predložen 3 puta veći odstrel

Rumunska vlada predložila je u četvrtak  da se utrostruči broj medvjeda koji će biti odstrijeljeni svake godine u pokušaju da se kontroliše brojnost populacije ove vrste, što je izazvalo gnjev ekoloških organizacija.

Prijedlog je zasnovan na nedavnoj procjeni rumunskog ministarstva životne sredine prema kojoj je broj medvjeda u zemlji oko 7.500 do 8.000.

Sve veći broj napada medvjeda na ljude podstakao je ministarstvo da iznese ovaj prijedlog.

Od 2016. do 2021. godine Rumunija je zabilježila 154 napada medvjeda, što je rezultovalo sa 14 smrtnih slučajeva i 158 povrijeđenih, saopštilo je ministarstvo.

Prijedlogom bi moglo biti ubijeno čak 426 medvjeda, u odnosu na 140 jedinki prošle godine. Mrki medvjed je među 1.200 vrsta zaštićenih Direktivom o staništima Evropske unije, prenosi Euractiv.

Rumunija je zabranila lov na životinje zarad trofeja 2016. godine, ali je dozvolila ubijanje stotina medvjeda po osnovu izuzeća.

Ranije ovog mjeseca, ministar životne sredine Barna Tancos branio je predlog “zato što je previše ljudi umrlo, zato što smo platili previše novca kao kompenzaciju, jer su napadi u porastu i naša je dužnost da zaštitimo ljudske živote”.

Tancos, dugogodišnji pristalica upravljanja populacijom medvjeda, uključujući i odstrel, rekao je da će se odstrel obaviti pod strogim smjernicama.

Ekološke grupe su osudile prijedlog, nazvavši ga odobrenjem lova zarad trofeja.

– Ovim se rizikuje pokretanje novog postupka protiv Rumunije zbog nepoštovanja evropskih direktiva koje striktno štite ovu vrstu – saopštio je Grinpis Rumunija, nazvavši ga “ciničnim prijedlogom da se upravljanje populacijom medvedima riješi komercijalnim lovom“.

Rumunija je dugo bila poznata po najvećoj populaciji medvjeda u Evropskoj uniji, sa oko 6.000 životinja. Međutim, stručnjaci su upozorili da stvarni broj medvjeda koji lutaju Karpatima ostaje nepoznat, rekavši da zemlja koristi zastarjeli metod za prebrojavanje vrsta.

Rumunija je 2021. rekla da će prvi put izvršiti popis svojih zaštićenih mrkih medvjeda koristeći DNK. Do sada je prikupljeno samo 1.200 od oko 18.000 uzoraka, a početni rezultati se ne očekuju još nekoliko godina.

(Srpskainfo)

CATEGORIES
Share This