Prvi snimci erupcije vulkana na Islandu: Lava šiklja kao iz kabla, nebo crveno, dim i pepeo kuljaju na sve strane

Prvi snimci erupcije vulkana na Islandu: Lava šiklja kao iz kabla, nebo crveno, dim i pepeo kuljaju na sve strane

Na jugozapadu Islanda je danas eruptirao vulkan nakon više nedjelja intenzivnih zemljotresa, saopštio je meteorološki zavod te zemlje, a sada su se na društvenim mrežama pojavili i prvi snimci!

Kako se vidi, na poluostrvu Rejkjanes, otvorila se kora vulkana nakon nekoliko desetina potresa i sada izbija lava na sve strane.

Lokalne vlasti su proteklih dana evakuisale skoro 4.000 stanovnika grada Grindavik i zatvorile obližnju geotermalnu banju Plava laguna, prenosi Rojters.

Riječ je o četvrtoj erupciji vulkana na Islandu u posljednje tri godine, piše Blic.

Podsjetimo, zvaničnici na Islandu upozorili su prije četiri dana da je vjerovatnoća vulkanske erupcije “visoka” pošto se nastavljaju bilježiti stotine zemljotresa u posljednjih nekoliko sati.

Islandski meteorološki zavod je rekao da je od ponoći bilo “izmjereno oko 800 zemljotresa, većina njih usred nasipa magme u Sundhnuku na dubini od oko tri do pet kilometara”.

Sundhnuk se nalazi nešto više od tri kilometara sjeveroistočno od Grindavika, grada na jugozapadu Islanda koji je evakuisan zbog vulkanske aktivnosti, naveo je “FOKS Veather”.

CATEGORIES
Share This