Podoljak: Ukrajina može nestati kao država

Podoljak: Ukrajina može nestati kao država

 

Njega citira list Strana.ua.

– Ne možemo sebi dozvoliti da ponovimo 2014. jer tada nećemo postojati. U tom slučaju moramo potpisati svoju nemoć i reći da smo izgubili. Jer bez pobjede, bez granica 1991. i bez naknadne transformacije Rusije, Ukrajina će nestati za nekoliko godina. Ljudi se neće vraćati, neće biti novca, niko nas neće podržati – rekao je Podoljak.

On je dodao da Ukrajinci treba da budu spremni da nastave borbu.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski je više puta najavio planove Kijeva da zauzme Krim i Donbas. Početkom februara, vršilac dužnosti ministra unutrašnjih poslova Igor Klimenko saopštio je da su kijevske vlasti počele da formiraju jurišne brigade za ovu operaciju. Prema njegovim riječima, projekat je nazvan “Ofanzivna garda”.

Pretpostavlja se da će osnovu jedinica činiti aktivni i bivši vojni, graničari i policajci sa značajnim borbenim iskustvom.

U Rusiji su takvi pokušaji nazvani samoubilačkim, uz napomenu da je jednostavno nemoguće oteti dio teritorije od moćne nuklearne sile. Kako je naglasio zamjenik stalnog predsjednika Savjeta bezbednosti Dmitrij Medvedev, udari na Krim će biti praćeni udarima odmazde, “sva Ukrajina koja ostane pod vlašću Kijeva će izgorjeti”.

Novosti

CATEGORIES
Share This