Otvorena birališta, Turci biraju predsjednika i poslanike

Otvorena birališta, Turci biraju predsjednika i poslanike

– Građani Turske počeli su da glasaju na današnjim predsjedničkim i parlamentarnim izborima koji se smatraju jednim od najznačajnih u 100-godišnjoj istoriji moderne Turske.

Pravo glasa ima više od 64,1 miliona građana koji će iskoristi biračko pravo u Turskoj i inostranstvu.

Građani će novog predsjednika birati između aktuelnog šefa države Redžepa Tajipa Erdoana, glavnog opozicionog kandidata Kemala Kiličdaroglua, kome predizborne ankete daju blagu prednost i Sinana Ogana, prenijela je Anadolija.

Muharem Indže, još jedan predsjednički kandidat, povukao se iz trke u četvrtak.

Na današnjim izborima građani će odlučivati ne samo ko će ubuduće voditi Tursku, članicu NATO sa oko 85 miliona stanovnika, već i kako će voditi državu čija ekonomija klizi ka dubokoj krizi zbog porasta troškova života, ali i zbog nepredvidivog obrta spoljnopolitičkog kursa zemlje, ocjenjuje Rojters.

Agencija navodi da istraživanja javnog mnjenja pokazuju da se Erdoan suočava sa najvećim izazovom tokom svoje karijere i da Kiličdaroglu vodi u predizbornim anketama.

Ako nijedan od kandidata ne osvoji više od 50 odsto glasova birača na predsjedničkim izborima, dvojica kandidata sa najviše glasova odmjeriće snage u drugom krugu, koji će biti održan 28. maja.

Na parlamentarnim izborima za glasove birača boriće se ukupno 24 političke stranke i 151 nezavisni kandidat.

Izbori se održavaju tri meseca nakon katastrofalnog zemljotresa na jugoistoku Turske u kojem je poginulo više od 50.000 ljudi, a mnogi građani u provincijama pogođenim zemljotresom izrazili su ogorčenje zbog sporog inicijalnog odgovora vlade u Ankari.

(Nezavisne)

CATEGORIES
Share This