Najopasniji ishod ovog rata je poraz Rusije

Najopasniji ishod ovog rata je poraz Rusije

Već godinu dana traje rat između Ukrajine i Rusije koji se na prvi pogled čini kao ograničen sukob dvije države. U par navrata ličilo je da će uključivanjem sila NATO pakta, prerasti i u svjetski, upotrebom nukelarnog oružja što se nije desilo. Evropa nema jake političke strukture koje mogu doprinjeti boljem sagledavanju cjelokupne situacije, što ishod rata i njegovo okončanje nije moguće u skorije vrijeme predvidjeti, rečeno je u emisiji “Globano” BN TV.

„Ovo jeste politički sukob zapada i Rusije nuklearne velesile, pri čemu politički zapad koristi Ukrajinu kao topovsko meso, naoružavajući je konvencionalnim oružjem“, kaže Muharem Bazdulj, navodeći kao potencijalnu opasnost upotrebu nuklearnog oružja, ukoliko rat ne bude mogao biti dobijen.

Opasnost je ako nuklearna sila bude na rubu poraza, jer dok nuklearna sila pobjeđuje, šta će joj nuklearno oružje ako pobjeđuje konvencionalnim. U globalnom smislu najopasniji ishod ovog rata je poraz Rusije to je najopasaniji ishod ovog rata-da Putin nema šta da izgubi. Meni se čini da je jedina situacija u kojoj bi Rusija iskoristila nuklearno oružje,jeste situacija kao što je rekao Luj XVI “poslije mene potop”, kaže Bazdulj.

Na političkom stolu je i Kina, kaže novinar i pisac Ratko Dmitrović.

”Ako Rusija bude gubila rat, Kina zna da je ona sledeće. I, ona sigurno neće dozvoliti i reagovati onako kako je reagovala Rusija, a to je zbog svojih potencijala, nuklearnog potencijala, broja stanovništva, svojih interesa koji su ogromni.“

„U ovih godinu i više dana, srpska spoljna politika pokazala je neobičnu zrelost, smatra Bazdulj, dodajući da Srbija ne treba vezati svoj brod za Rusiju.

„Nego više za ideju multipolarnog svijeta. Ili ono što se čak nekada govorilo koju je Boris Tadić formulisao, a u praksi bolje primjenio Aleksandar Vučić, a to su četiri stuba spoljne politike, jer mi ne treba da stavljamo sva jaja u jednu korpu, nego treba igrati sa svješću da sa svim tim velikim silama treba gajiti odnose što je bolje moguće“, pojašnjava Dmitrović.

Sukobi na prostoru bivše SFRJ, okončani su potpisivanjem Dejtonskog sporazumom. Na pitanje ko bi kreirao Dejton za Rusiju, Dmitrović odgovara:

”Da li je to Kina sa inicijativom s kojom je izašla, ne vidim da je tu moguće da se nađe nešto kao rješenje, bez obzira na to što je Zelenski rekao da  bi on rado sjeo sa kineskim predsjednikom Si ĐinPingom. Pokušaji s Turske strane nisu uspjeli. Možda, Indija..”

Okončanju sukoba mogu da doprinesu i izbori koji se organizuju u Americi sljedeće godine. Kao mogućnost, Dmitrović navodi i ulogu mađarskog premijera Viktora Orbana koji se postavlja najracionalnije u cijeloj priči, jer gleda interese svoje zemlje i naroda.

Sudar zapadnog svijeta i Amerike sa Rusijom, doveo je do niza globalnih posljedica po cijeli svijet koji se u mnogome razlikuje od onog kakav je bio prije godinu dana, zaključili su gosti emisije “Globalno” BN TV.

(BN)

CATEGORIES
Share This