“Uništenje Sjevernog toka je dobro za Evropu”

“Uništenje Sjevernog toka je dobro za Evropu”

 

Duda je rekao da ne zna da li je istina da su za diverziju krivi ukrajinski teroristi, kao što je to sinoć prenio američki “Njujork tajms”, pozivajući se na navodna saznanja američkih obavještajnih službi. Ipak, kako je dodao, on smatra da je uništenje gasovoda svakako dobra stvar za Evropu.

– Ukoliko bi Sjeverni tok prestao da postoji i ukoliko bi to značilo da se on ne može koristiti za transport gasa u Evropu, to bi bilo veoma korisno za Evropu”, poručio je on. Ovu tvrdnju lider iz Poljske objasnio je time što je Rusija, prema njegovom mišljenju, koristila gasovod kao “instrument za dominaciju u Evropi. U miru čekam rezultate istrage. Nadam se da ćemo saznati ko je odgovoran za napade – te se Evropa na ovaj način oslobađa tog neželjenog uticaja.

Američki Savjet za nacionalnu bezbjednost danas je demantovao da je bilo ko od pripadnika službe davao bilo kakve izjave na ovu temu, jer za to nisu dobili dozvolu, te dodao da samim tim vlasti ne mogu da potvrde vjerodostojnost članka “Njujork tajmsa”.

Američki medij nedavnom objavom pokrenuo je lavinu komentara.

Tim povodom, iz Kijeva su poručili da Ukrajina nije imala nikakve veze sa sabotažom gasovoda, dok iz Evropske unije odbijaju da daju neki konkretniji komentar. Šef evropske diplomatije Žozep Borelj danas je rekao da se on ne boji istine, ali da bi trebalo sačekati krajnje rezultate istrage koju sprovode Njemačka, Danska i Švedska. Nemački ministar odbrane podržao je ovakav stav i dodao da je preuranjeno optužiti Ukrajinu za napad.

Na sve ovo, iz Moskve danas poručuju da se neće iznenaditi ako neka od sljedećih verzija bude da je za sve kriv delfin diverzant, iako, kako je rekla portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova, neznanje geografije može odati Anglosaksonce kada budu pripremali saopštenje o tome šta se navodno desilo.

politika.rs

CATEGORIES
Share This