„Morali su to da unište i to namjerno. Priznali su“

„Morali su to da unište i to namjerno. Priznali su“

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov izjavio je danas da su američki zvaničnici priznali da su eksplozije na gasovodu Sjeverni tok dijelo SAD.

„Američki zvaničnici suštinski priznaju da su eksplozije koje su potresle Sjeverni tok 1 i 2 njihovo dijelo. Čak se i slade kada pričaju o tome“, rekao je Lavrov, prenosi TASS.

Prema njegovim rečima, Amerika je procijenila da su Rusija i Njemačka „isuviše dobro“ sarađivale u posljednjih 20-30 godina, uspostavljajući moćan savez zasnovan na ruskim resursima i njemačkoj tehnologiji.

„To je postalo prijetnja monopolskoj poziciji brojnim američkim korporacijama. Stoga, bilo je neophodno nekako to da se uništi i to namjerno“, dodao je ruski ministar.

Lavrov je rekao da postoji aspekt koji je povezan sa činjenicom da je prijateljstvo Moskve i Berlina, nacionalno pomirenje, koje se desilo između Rusa i Nijemaca, postalo trn u oku nekima.

TASS piše da je pomoćnica državnog sekretara SAD Viktorija Nulad rekla 27. januara da su SAD zadovoljne što Sjeverni tok 2 neće postati operativan. Kompanija Sjeverni tok saopštila je 27. septembra da su tri cijevovoda Severnog toka 1 i 2 oštećena.

(B92)

CATEGORIES
Share This