Minski sporazumi pouka za Srbiju: Priština, Brisel i Vašington sabotiraju formiranje ZSO

Minski sporazumi pouka za Srbiju: Priština, Brisel i Vašington sabotiraju formiranje ZSO

Zaharova je prva iznela podatke o ogromnom švercu oružja koje sa Zapada stiže u Ukrajinu

Portparolka ruskog Ministrastva spoljnih poslova Marija Zaharova izjavila je da su se licemerje i dvoličnost čvrsto učvrstili kao vizit karta zapadne diplomatije i podsetila na jednostrano proglašenje „nezavisnosti“ „Kosova“ 2008. godine.

„SAD i EU su jednoglasno tvrdile da stvaranje tzv. ‘Republike Kosovo*’ bez saglasnosti Beograda nije u suprotnosti sa normama međunarodnog prava. Zatim je, naporima Zapada, ovo sumirano odgovarajućom sumnjivom argumentacijom“, rekla je Zaharova.

Prema njenima rečima, sada, 15 godina kasnije, zapadne zemlje odbijaju da slede sopstvene reklamirane „standarde“ u odnosu na situaciju u Ukrajini tako što odbacuju rezultate referenduma održanih na Krimu i u Sevastopolju, DNR, LHP, Zaporoškoj i Hersonskoj oblasti po pitanju prisajedinjenja teritorija Rusiji, nazivajući ih „nelegalnim“.

„Iako, kao što je poznato, na Kosovu* uopšte nije bilo izraza volje naroda samoproglašeni ‘poslanici’ u Prištini jednostavno su 17. februara 2008. proglasili nezavisnost regiona bez prethodne najave, suprotno rezoluciji 1244 Saveta bezbednosti UN, koja je osnovni međunarodno-pravni element kosovskog rešenja“, naglasila je.

Zaharova je istakla da Zapad danas ponovo pokazuje svoje omiljene metode i da dijalog Beograda i Prištine pod okriljem EU ima sve šanse da ponovi sudbinu Normandijskog formata. Ovaj format su, podsetimo, činile četiri države koje su ujedno i potpisnice Minskih sporazuma. Baš kao što je Zapad priznao da nikada nije ni planirao da ispoštuje dogovore koje je potpisao, baš tako se nešto slično dešava i sada sa Srbijom, kada na Zapadu odbijaju da se rukovode Rezolucijom 1244, koja bi trebalo da bude polazna tačka za regulisanje kosovskog pitanja.

Sve ovo, pa i situacija sa Minskim sporazumima, je jedna pouka, između ostalog, i za Srbiju, poručili su danas iz Moskve.

„Potpis visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbednost već deset godina stoji pod obavezom formiranja Zajednice srpskih opština Kosova*. Ova struktura je osmišljena da obezbedi opstanak srpskog stanovništva u regionu. Međutim, kosovske vlasti na sve moguće načine sabotiraju njeno stvaranje, koristeći saučesništvo Brisela i Vašingtona“, ocenila je Zaharova.

Godinama kasnije, dodala je ona, SAD i EU su odlučile da Beogradu nametnu prepravljeni plan naselja, gde se takvi mehanizmi zaštite interesa srpskog stanovništva Kosova* uopšte ne pominju.

„Naravno, ovakva ‘evolucija’ ne uliva poverenje, jer omalovažava samu ideju koja je od vitalnog značaja za Srbe i Beograd. Poverenje u zapadne ‘mirotvorce’ pominje se na početku komentara“, poručila je Zaharova.

(IN4S)

CATEGORIES
Share This