Kina pozdravlja dogovore između Beograda i Prištine

Kina pozdravlja dogovore između Beograda i Prištine

Zamenik ambasadora Kine u UN, Geng Šuang, izjavio je danas da Kina pozdravlja sastanke na visokom nivou između Beograda i Prištine uz posredstvo Evropske unije, kao i da ta zemlja podržava međusobne dogovore, i da je potrebno da se oni implementiraju kako bi dijalog dobio na zamahu.

“Uspostavljanje Zajdenice srpskih opština je važan deo Briselskog sporazuma iz 2013, to je nešto na šta se Kosovo obavezalo i što bi trebalo da bude fokus sledećih sastanaka“, rekao je Geng na sednici Saveta bezbednosti UN o izveštaju UNMIK-a o KiM.

On je istakao da Kina, iako poštuje napore EU da posreduje u dijalogu, izražava nadu da taj blok neće vršiti preveliki pritisak na strane u dijalogu.

Geng je izrazio zabrinutost zbog povećanih tenzija na severu KiM, i istakao da su u tom smislu unilateralni potezi loši i da doprinose regionalnih tenzija.

“Tenzije na Kosovu u poslednjim godinama pokazuju da unilateralni potezi  potkopavaju mir i stabilnost na Zapadnom Balkanu i da odlažu dijalog, što nikome nije u interesu“, rekao je on.

On je pozvao vlasti u Prištini da se “vrate na put dijaloga“, i izrazio nadu da će EU pomoći u ulozi posrednika.

Geng se osvrnuo i na povećan borj incidenata protiv nacionalnih manjina na KiM i ocenio da je harmonična koegzistencija svih etničkih grupa na tom prostoru svima u interesu.

“Nadamo se da će vlasti na Kosovu to i omogućiti, svim etničkim grupama, kako ne bi bilo više incidenata“, rekao je.

Pozdravio je ulogu Unmika, navodeći da se značaj ove misije u izgradnji multietničke saradnje i drugim oblastima društva ne mogu zameniti.

“Problem Kosova i dalje je problem za mir na Balkanu i u Evropi. Uloga UNMIK-a ostaje važna u tom smislu, nadamo se da će ta organizacija, pod vođstvom Zijade, nastaviti da obavlja svoju važnu ulogu“, zaključio je Geng.

(Tamjug) Foto: Agencije

CATEGORIES
Share This