Italija: Rijeka Po skoro pa presušila

Italija: Rijeka Po skoro pa presušila

 

Po teče otprilike 652 km od izvora u Kotijskim Alpama u Pijemontu do ušća u Jadransko more u blizini Venecije. Ova je rijeka ključna prometna arterija za Italiju i služi kao važan izvor za poljoprivredno navodnjavanje na sjeveru Italije.

Po je takođe važno stanište za razne divlje životinje, uključujući ribe, ptice i sisavce. Niz većih gradova leži uz obale rijeke Po; Torino, Pjaćenca, Kremona i Ferara. Može se reći da je rijeka Po važna i za turizam u Italiji.

Toplije zime imale su negativan učinak na snježni pokrivač koji inače napaja rijeke i jezera u regiji. Situacija je malo lošija ove godine jer se brojna turistička odredišta na obalama rijeke Po suočavaju s uslovima sličnim suši, što utiče na turističke aktivnosti poput krstarenja rijekom.

Uslovi su toliko loši da će agencije možda čak morati otkazati sve rezervacije krstarenja osim ako u regiji uskoro ne padne snažna kiša, količina dovoljna da napuni presušene rijeke i jezera. Popularne turističke atrakcije koje se nalaze oko rijeke su jezera Garda i Komo, gradovi poput Bolzana, Trenta i Torina.

Index.hr

CATEGORIES
Share This