Ispovijest Srbina privedenog u okviru racije na gradilištima u Njemačkoj

Ispovijest Srbina privedenog u okviru racije na gradilištima u Njemačkoj

– Pripadnici njemačke Carine sproveli su u utorak nekoliko racija na gradilištima širom Njemačke kako bi provjerili status radnika i tom prilikom otkrili na desetine slučajeva rada na crno, uglavnom radnika iz BiH, Srbije, Albanije i Gruzije. Donosimo ispovijest Srbina koji je priveden u okviru racije.

Tom prilikom kontrolisano je više desetina ljudi, a jedan od privedenih, čije ime je poznato redakciji, ispričao je za „Telegraf“ svoju priču.

Kako kaže, on je državljanin Srbije koji radi za jednu firmu iz Slovenije i posjeduje „slovenačke papire“, a poslodavac ga je poslao na teren u njemački grad Gisen.

Njemačka finansijska policija u utorak je posjetila i gradilište gdje on radi i odatle privela u policijsku stanicu stotinak ljudi.

„Došli su sa 50 kombija. Bili su u uniformi, imali oružje, kao i suzavac. Niko od nas nije bježao jer smo mislili da smo tu regularno. Opkolili su cijeli kompleks“, ispričao je on.

Nekima su prilikom privođenja, kako kaže, stavljali lisice, a nekima ne. Bilo je i mlađih i starijih ljudi, radnika koji godinama rade u Njemačkoj.

https://twitter.com/zoll_info/status/1650803096396627968?s=20

U stanici su ih ispitivali posredstvom prevodioca.

„Niko od nas nije znao da smo tu na crno, ja imam slovenačke papire, mjesec dana sam u Njemačkoj. Ali ispostavilo se da s tim papirima ne možemo da radimo ovdje“, ispričao je on. Inače, kako dodaje, svima njima satnica je manja od njemačkih radnika.

Poslije razgovora u stanici rečeno im je da moraju da uplate 250 evra za kauciju, ali pošto nije imao novac kod sebe, on to nije učinio. Oduzeli su mu ličnu kartu i pasoš sa vizom, a dokumenta će mu, kako vjeruje, vratiti 2. maja kada ponovo treba da se pojavi u stanici.

Ispitivanje je, kaže, trajalo cijeli dan i bilo je neprijatno. Među privedenima su bili mahom ljudi sa Balkana, najviše iz Srbije i BiH. Njegov poslodavac, dodaje, radi na rješavanju ove situacije.

Sada, kako kaže, ne zna šta će dalje biti i čeka odluku nadležnih njemačkih vlasti.

Njemačka carina saopštila je da je juče preduzela veliku akciju kontrole gradilišta u cilju suzbijanja rada na crno.

U fokusu kontrole bila su gradilišta, saopštila je carina, prenosi „Telegram“.

(Nezavisne)

CATEGORIES
Share This