„Ako vi imate osećaj sa ljudima koji 12 uzastopnih radnih vikenda rade svojom voljom, željom da se pomogne, dođite gospodine Paniću, dođite gospođo ministarko, obiđite našu kliniku, pa nakon toga tvrdite ovo ili ono“, kazao je, objašnjavajući zbog čega će da tuži kolegu iz Kraljeva, prof. dr Milić u emisiji „Iza vesti“ na N1, reagujući na izjavu dr Panića da smatra da je lekarima u Nišu „neko naredio da rade prekovremeno, jer nije da su svi pristali da rade besplatno“.

Ovde bi se moglo reći da je to trenutni epilog fantastično humane priče kardiohirurga iz Niša koji su, kako kažu, samoinicijativno odlučili da rade besplatno 12 uzastopnih vikenda da bi lečili pacijente i eliminisali liste čekanja na operacije u toj oblasti srpske medicine.

Da stvar bude zanimljivija, uspeh niških lekara napunio je medijski prostor s ove i one strane granice Srbije, aplauzi su stizali sa svih strana – donedavno.

Kako je nasjvetlija priča u zdravstvu o "niškim herojima" počela da dobija tamne mrlje: Dr Rade Panić čeka tužbu prof. dr Dragana Milića 2
Niški lekari: Foto FoNet/Jugpress

Prvu mrlju na sveopšte oduševljenje „niškim herojima“ napravila je ministarka zdravlja prof. dr Danica Grujičić rekavši u ponedeljak rekavši da je „eliminisanje liste čekanja za operacije u UKC Niš, na kome su lekari mesecima radili vikendom bez novčane nadoknade, diskutabilno jer su oni od ozbiljnih kardiohirurških operacija uradili – šezdesetak“.

Ona je ilustrovala svoje reči brojevima operacija u kardiohirurgiji na drugim klinikama.

Usledile su osude ministarkinih reči i objašnjenja koja su do Beograda stizala iz Niša, ali i drugih sredina. Taman se ta bura stišala, stigao je takoreći uragan.

Dr Rade Panić, doskorašnji predsednik Sindikata lekara i farmaceuta Srbije, gostujući u utorak na N1, naveo je „da lekari iz Niša jesu „heroji za pacijente, ali za zdravstveni sistem – oni ga urušavaju, zato što su radili prekovremeno i neplaćeno“, dodajući da „ne smete da uđete umorni da radite“.

Dr Panić je, između ostalog, rekao da smatra da je lekarima u Nišu „neko naredio da rade prekovremeno, jer nije da su svi pristali da rade besplatno“.

Rade Panic
Dr Rade Panić: Foto BETAPHOTO/SVETLANA DOJCINOVIC

„U celokupnom zdravstvu ima mnogo neplaćenih sati, mnogo neiskorišćenih dana odmora. Osnovno pitanje je – zašto pričamo da već 30 godina lekari na svojim plećima nose zdravstvo, a to ne radi Ministarstvo zdravlja“, naveo je on.

Istog dana je prof. dr Dragan Milić najavio tužbu protiv dr Panića.

„Kolega Panić će svoje tvrdnje da je neko radio pod pritiskom morati do dokaže pred sudom, a mi ćemo za svedoke pozvati svih 120 zaposlenih na Klinici, i ako jedan, jedini radnik potvrdi njegovu tvrdnju, podneću ostavku na mesto direktora“, rekao je on.

Upitan za komentar najave tužbe, dr Panić kaže za Danas da je „čuo da je prof. dr Dragan Milić najavio prijavu zbog njegove izjave u vezi sa radom zaposlenih 12 vikenda zaredom“.

„U smislu da li su svi zaposleni u Klinici za kardiohirurgiju pristali da rade dobrovoljno svakog vikenda“, kaže on.

Prema njegovim rečima, prof. dr Milić je rekao da će da pozove svih 120 zaposlenih da svedoče da su dobrovoljno radili besplatno.

„Ne znam kolektiv u kojem svi zaposleni isto misle. Pozivam prof. dr Milića da me zaista tuži jer će na sudu biti zapisnici i moraće da priloži dokumntaciju. Tamo neće moći da izbegava pitanja, a moraće da dokaže da su svi bili saglasni da rade 12 vikenda neprekidno. Postoje neki zakoni koji moraju da se poštuju. Ako su svi ostali morali da rade zato što je kolegijum lekara doneo takvu odluku, onda je to radna prinuda“, ocenjuje on pozivajući prof. dr Milića da „bilo gde u javnosti razgovaraju o ovim temama“.

Dodaje da „svi znaju kako funkcioniše zdravstvo, kao i da je veliko pitanje da li se iko obratio zaposlenima sa pitanjem da li pristaju ili ne da rade besplatno vikendima“.

„Manir prof. dr Milića da odmah preti tužbom, a da nije prethodno izašao u javnost i rekao da su sa svakim radnikom obavili razgovor ili da su napravili zajednički sastanak sa kojeg postoji zapisnik, izaziva mi sumnju da će posle ove moje izjave napraviti takav zapisnik – antidatiran“, objašnjava dr Panić i nastavlja:

„Moj stav i moj komenatar zbog kojeg je najavljena tužba je bio da se ne može opšte dobro, poput zdravstva, koristiti za ličnu promociju. Ako ste zaista humani, ako zaista hoćete da pomognete onda to ne reklamirajte. Prof. dr Miliću trebalo bi da bude jasno da u Srbiji svi zdravstveni radnici, da ne pominjem vreme epidemije kovida, imaju mnogo neplaćenih sati i mnogo propalih dana odmora. A voleo bih da vidim da li su svi radnici u niškoj Kardiohirurgiji iskoristili odmor i svi isplaćeni kako treba i da se tamo radi onako kako bi trebalo“.

Dr Panić kaže da se u Nišu rade veće i manje kardiohirurške operacije, komplikovanije i manje komplikovane, kao i da postoje pacijenti kod kojih će se javiti komplikacije.

„Pitam prof. dr Milića da li on misli da je veći lekar od 19.500 u Srbiji koji ćute, rade i ne reklamiraju svoja dela? Jer ima mnogo lekara koji su radili besplatno“, navodi dr Panić.

Prema njegovim rečima, lekari neće da se „hvale da rade besplatno jer se nisu školovali zbog toga, niti njihova deca zaslužuju da oni svoj rad bilo kome poklanjaju“.

Kako je nasjvetlija priča u zdravstvu o "niškim herojima" počela da dobija tamne mrlje: Dr Rade Panić čeka tužbu prof. dr Dragana Milića 3
Foto: Shutterstock/Gumpanat

„Prvi problem koji postoji u toj priči jeste što je tražena dozvola od Ministarstva zdravlja za besplatni dopunski rad vikendima, ali nije dobijena. Kada sam rekao da se urušava sistem, upravo sam na to mislio. Ne može da radi Kardiohirurgija u Nišu bez odobrenja Ministarstva zdravlja van radnog vremena. Ta bolnica nije ničije vlasništvo. Izričito se borim u zdravstvu protiv toga da bilo ko može da odlučuje van sistema“, naglašava on i dodaje:

„Da li su sada svi pacijenti u ostatku Srbije, u čijim gradovima lekari ne rade besplatno vikendom, diskriminisani u odnosu na one u Nišu? Da li prof. dr Milić poručuje da sada cela Srbija treba da radi besplatno? I ko će da kupi neophodan materijal za operacije? Da se razumemo, ovde se ne radi o rušenju velike humane priče iz Niša“, kaže dr Panić.

On pita zašto građani, na primer, Kraljeva ili nekog drugog grada ne mogu da dobiju isto što su dobili i građani Niša.

„Svi pacijenti plaćaju zdravstveno osiguranje i imaju pravo da se leče u celoj Srbiji. Zdravstveni sistem se finansira od tog novca. Liste čekanja postoje godinama unazad. Ako se budemo dogovorili da svi eliminišemo liste čekanja kao u Nišu, onda bi to morala da bude odluka na nivou Ministarstva zdravlja. Naravno, svaka čast svim kardiohirurzima i anesteziolozima u kardiohirurgiji. Svi oni moraju da rade tokom radnog vremena, da budu odmorni i koncentrisani jer zaista rade nešto vrlo važno, ne samo u Srbiji, već svuda u svetu“, završio je on.

Podsetimo, lekari niške Klinike za kardiohirurgiju počeli su tokom vikenda 21. i 22. januara besplatne operacije. Tada su operisali prva tri pacijenta.

Kako je nasjvetlija priča u zdravstvu o "niškim herojima" počela da dobija tamne mrlje: Dr Rade Panić čeka tužbu prof. dr Dragana Milića 4
Prof. dr Dragan Milić, Foto: Printscreen/N1

Kako su tada istakli, inicijativa za to stigla je od mladih lekara te klinike da od ove godine operišu i vikendom, bez finansijske nadoknade, kako bi smanjili liste čekanja.

Kako je tada rekao prof. dr Milić, Ministarstvo zdravlja nije odobrilo dopunski rad vikendom bez finansijske nadoknade, mada mu je molba prosleđena krajem prošle godine.

„Nismo mogli da čekamo birokratiju, jer naši pacijenti čekajući umiru”, kazao je on.

Sa druge strane, prof. dr Danica Grujičić je, krajem decembra prošle godine, za euronews.rs kazala da iz Niša „nije dobila nikakav dopis“ i da je protiv rada doktora bez naknade.

Kako je nasjvetlija priča u zdravstvu o "niškim herojima" počela da dobija tamne mrlje: Dr Rade Panić čeka tužbu prof. dr Dragana Milića 5
Prof. dr Danica Grujičić, Foto: (BETAPHOTO/AMIR HAMZAGIĆ)

„Nisu poslali nikakav dopis, bar ja nisam dobila, niti sam videla. Pretpostavljam da ako su poslali Kabinetu ja to moram da vidim, jer bi mi skrenule pažnju sekretarice koje rade. S druge strane, ja nisam za to da doktori rade besplatno. Izvinite, zašto bi doktor bio jedini koji radi besplatno? Mi ionako dosta vremena provedemo volontirajući i radeći besplatno. Pozdravljam entuzijazam kolega iz Niša, ali smatram da prekovremeni sati treba da im se plate”, rekla je Grujičić, a preneli mediji.

Bez obzira na činjenicu da se čitava ova svetla priča iz Niša vremenom pretvorila u optužbe među kolegama – da li su uz niške lekare ili ne ili da li omalovažavaju njihov rad ili ne, a najavljena je i tužba, jedina dobra stvar jeste što su oboleli od kardiovaskularnih bolesti koji su bili na Listi čekanja, svoje izlečenje uspeli da dobiju pre vremena.

Ostaje da se vidi kako će se završiti deo priče koji nema veze sa tim lečenjem, već eventualno emocijama izazvanih lekarskim i drugim rečima. Ovog puta u sudnici.

(Danas)