Ekstremna desnica bi u Španiji mogla dobiti dio vlasti, prvi put od diktature

Ekstremna desnica bi u Španiji mogla dobiti dio vlasti, prvi put od diktature

Oči Evrope sutra će biti usmjerene prema Španiji gdje bi naveliko očekivana pobjeda desnice na vanrednim izborima mogla dodatno učvrstiti dominaciju konzervativnih stranaka u cijelom bloku.

Na prijevremenim izborima koje je sazvao socijalistički premijer Pedro Sanchez, nakon što je ljevica potučena na lokalnim izborima 28. svibnja, ekstremna desnica mogla bi preuzeti dio vlasti prvi put otkako je diktatura u zemlji okončana 1975. godine.

Ankete pokazuju da će sljedeća španska vlada biti koalicija desničarske Narodne stranke i krajnje desnog Voxa.

„Etabliranje krajnje desnice na evropskom nivou“

Ako se ankete pokažu točnima, to bi potvrdilo „postupno etabliranje krajnje desnice na evropskom nivou“, rekao je Steven Forti, profesor na Nezavisnom univerzitetu u Barceloni.

Za Sancheza, koji je na vlasti od 2018. i predvodi lijevu koaliciju s ljevičarskim Podemosom, ulozi su visoki.

Reutersovi razgovori s dvadesetak glasača širom zemlje pokazali su da kod mnogih nijedna stranka nije pobudila entuzijazam i razmišljaju o najmanje lošem izboru.

Taj se osjećaj odražava i u anketama prema kojima je oko 12.5 posto ljudi koji planiraju glasati u ponedjeljak još uvijek bilo neodlučno.

Izbori će takođe imati posljedice za evropsku ljevicu.

„Jasno je da je u toku pomjeranje (udesno) i Španija je vrlo važan bastion protiv te regresivne i reakcionarne struje“, izjavila je ministrica ekologije Teresa Ribera za novine La Vanguardia.

Vox odbija priznati rodno nasilje i odustati od poricanja klime

Nakon trijumfa Narodne stranke 28. maja čini se da stranka Alberta Nuneza Feijooa ide prema jasnoj pobjedi na vanrednim izborima 23. aprila.

No ankete su pokazale da će Narodna stranka, iako će pobijediti, izgubiti apsolutnu većinu od 176 u parlamentu od 350 mjesta, što znači da će trebati podršku Voxa da vlada.

Ultranacionalistički i evrofobičan, Vox se pojavio 2013. iz raskola unutar Narodne stranke, da bi 2019. ušao u parlament kao treća najveća španska stranka.

Zamah desnice ipak je usporen dok su Narodna stranka i Vox pregovarale o vladanju u nekoliko regija koje su ‘oteli’ ljevici.

Tokom pregovora Vox se čvrsto držao nekoliko svojih ključnih načela, odbijajući priznati rodno nasilje ili odustati od svog poricanja klime.

Iako Narodna stranka ne podržava takve stavove, Voxov stav je zasjenio kampanju Feijooa, političara koji se sam predstavlja kao umjeren .

Inflacija u Španiji pala ispod 2%

Sanchez je mogućnost dolaska Voxa na vlast iskoristio, upozoravajući da bi glasanje za Narodnu stranku bilo jednako pozivanju Voxa u vladu, što bi, kako tvrdi, bio veliki korak unatrag za Španiju.

Njegov je cilj dvostruk: odvratiti glasače centra od glasanja za Narodnu stranku, a istovremeno mobilizirati pola miliona lijevih glasača koji su 28. aprila ostali kod kuće.

No Sanchezove slabe nade u bolje izborne rezultate raspršene su lošim rezultatima anketa nakon televizijske debate protiv Feijooa 10. aprila.

Sanchez takođe ponavlja ekonomske rezultate vlade s prošlogodišnjim rastom od 5.5 posto.

Španija je prošlog mjeseca postala i prva velika ekonomija EU u kojoj je inflacija pala ispod 2.0 posto.

Problem za Sancheza je što javnost i dalje percipira ekonomsku situaciju kao vrlo negativnu.

Sanchez je preuzeo inicijativu i na medijskom planu, dajući intervjue najpopularnijim španskim TV programima kako bi više pokazao svoju privatnu stranu.

„Sanchez shvata da je pogriješio što nije razgovarao s medijima koje je smatrao neprijateljskima“, rekla je Cristina Monge, politologinja sa Sveučilišta u Zaragozi.

No možda je to premalo i prekasno obzirom na to da je njegov lični imidž vrlo loš izvan ljevičarskih krugova, a takođe plaća cijenu zbog nekoliko reformi koje je vodio Podemos i koje su izazvale ljutnju javnosti.

Veliki broj neodlučnih birača, milioni Španaca su na godišnjem

Feijoo je to efikasno iskoristio i svoju kampanju usmjerio na „rušenje Sančizma“ što je definirao kao „promjenu oblika i suštine“ politike u Španiji i „poništavanje svih onih zakona koji se temelje na manjinama i koji štete većini“.

Sanchez se nada da će moći formirati koaliciju s novim ljevičarskim savezom ministrice rada Yolande Diaz Sumar, što je malo vjerojatan scenarij s obzirom na ankete.

Nedavno ju je, iako nevoljno, podržao Podemos, koji je pao u anketama. Nedavne ankete stavile su Sumar uz Vox na treće mjesto.

Osim velikog broja neodlučnih birača, još jedan faktor je vrijeme održavanja izbora – na vrhuncu ljeta kada će nekoliko miliona španskih turista morati glasati putem pošte.

Stručnjaci sve više isključuju mogućnost da se ponove neuvjerljivi izbori iz aprila 2019. kada su Španci bili prisiljeni vratiti se na birališta nekoliko mjeseci kasnije.

Agencije

CATEGORIES
Share This